Ο Αμαζόνιος στα νύχια του Ζαΐρ Μπολσονάρο

Ο Αμαζόνιος στα νύχια του Ζαΐρ Μπολσονάρο

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ. Εξαιρετικά επιβλαβής για τον «πνεύμονα του πλανήτη», τον Αμαζόνιο, προοιωνίζεται η θητεία του νεοεκλεγέντος ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο. Προεκλογικά, ο Μπολσονάρο υποσχέθηκε να ανοίξει νέες περιοχές της Αμαζονίας σε εξορυκτικές δραστηριότητες, να καταργήσει το δικαίωμα των αυτοχθόνων να διεκδικούν προστατευόμενες περιοχές, να στείλει στα δικαστήρια τους οικολόγους ακτιβιστές και να ενισχύσει τις γεωργικές δραστηριότητες.

«Η προεδρία Μπολσονάρο ισοδυναμεί με ανυπολόγιστη καταστροφή για το δάσος του Αμαζονίου και τις φυλές που κατοικούν σε αυτό», δήλωσε στην Deutsche Welle ο διευθυντής της οργάνωσης Amazon Watch Κριστιάν Πουαριέ. «Η εχθρότητά του για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων στη γη και η απέχθειά του για την περιβαλλοντική προστασία θέτουν σε κίνδυνο γιγάντιες εκτάσεις προστατευόμενων δασών, που μπορεί να γίνουν βορά σε δραστηριότητες όπως η βιομηχανική γεωργία και κτηνοτροφία και οι εξορύξεις», προσέθεσε.

Στη Βραζιλία ζουν περίπου 900.000 ιθαγενείς και η αναγνώριση των δικαιωμάτων στη γη και στον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους θεωρείται ως μία από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους άμυνας απέναντι στην αποψίλωση του Αμαζονίου και στην κλιματική αλλαγή.

Η στάση του Μπολσονάρο απέναντι στη Συνθήκη του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, καθώς αρχικά υποστήριζε ότι θα αποσύρει την υπογραφή της Βραζιλίας, εν συνεχεία ανακάλεσε και τώρα σχεδιάζει να αναθέσει το αρμόδιο υπουργείο σε πολιτικό που έχει χαρακτηρίσει τη συμφωνία «χαρτί τουαλέτας».

«Η ανήκεστος βλάβη στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη απειλεί να επιταχύνει την κλιματική αλλαγή με μη αναστρέψιμο τρόπο, επηρεάζοντας τις μελλοντικές γενιές σε όλο τον κόσμο», σημείωσε η επικεφαλής του βραζιλιάνικου τμήματος της οργάνωσης Cafod, Εστερ Γκίλιγκαμ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή