Βεβήλωση τάφου του Φράνκο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Τον εικαστικό Ενρίκο Τενρέιρο συνέλαβε η ισπανική αστυνομία για τη «βεβήλωση» του τάφου του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο, την ώρα που η συζήτηση για την εκταφή του δικτάτορα έχει αναζωπυρωθεί στη χώρα. Το περιστατικό κατέγραψε ο συλληφθείς σε βίντεο, το οποίο εμφανίζει τον καλλιτέχνη να ζωγραφίζει με κόκκινη μπογιά περιστέρι της ειρήνης πάνω στον τάφο του «Καουδίγιο» (αρχηγού), γράφοντας κάτω από το σχέδιο «Για την ελευθερία», προτού συλληφθεί από τη φρουρά του μνημείου.

Η υπηρεσία εθνικών μνημείων της Ισπανίας είναι αρμόδια για τη φύλαξη και συντήρηση του μνημειώδους μαυσωλείου του Φράνκο στην Κοιλάδα των Αρχηγών, όπως ονομάσθηκε η ορεινή περιοχή κοντά στη Μαδρίτη, μετά την ταφή του Φράνκο το 1975. Η ισπανική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μετακινήσει τα λείψανα του Φράνκο εντός του 2018.

Σε χθεσινή δήλωσή του ο εικαστικός ανέφερε ότι η πράξη του αποτελεί συμβολική διαμαρτυρία για τα θύματα του φρανκικού καθεστώτος.

Παράλληλα, το Βατικανό διέψευσε χθες ισχυρισμό της ισπανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον οποίο η Αγία Εδρα θα μεσολαβούσε έτσι ώστε το φέρετρο του Ισπανού δικτάτορα να μην ταφεί στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού Αλμουδένα της ισπανικής πρωτεύουσας.

Η οικογένεια του Φράνκο επιμένει ότι εάν ο δικτάτορας εκταφεί, η σορός του θα πρέπει να καταλήξει στον καθεδρικό ναό.

Το ζήτημα είναι τόσο σημαντικό, που ανάγκασε την αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο να ταξιδέψει τη Δευτέρα στο Βατικανό, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του παπικού κρατιδίου, καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν. Σε δηλώσεις της χθες, η κ. Κάλβο είπε: «Συμφωνήσαμε με την Καθολική Εκκλησία να συνεργασθούμε για την εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης για τα λείψανα του Φράνκο, μετά την εκταφή τους από το μνημείο της κοιλάδας. Η λύση αυτή δεν μπορεί να είναι ο καθεδρικός ναός Αλμουδένα».

Η κ. Κάλβο εξήγησε ότι η παρουσία των λειψάνων του Φράνκο στον καθεδρικό ναό θα έδινε την ευκαιρία σε ακροδεξιά στοιχεία να δημιουργήσουν εκεί αυτοσχέδιο τόπο λατρείας του φρανκισμού.

Χθες το βράδυ, όμως, ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, Γκρεγκ Μπερκ, ανακοίνωσε ότι η ισπανική κυβέρνηση και η Αγία Εδρα δεν έφθασαν σε συμφωνία σχετικά με τον τόπο ταφής του Φράνκο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian. Η πιθανότερη συμβιβαστική λύση, εφόσον η οικογένεια του δικτάτορα δώσει την άδειά της, είναι η ταφή του δικτάτορα στο κοιμητήριο Ελ Πάρδο σε προάστιο της Μαδρίτης, όπου έχει ταφεί η σύζυγός του.

Σαράντα τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Καουδίγιο, το θέμα του μαυσωλείου του παραμένει ευαίσθητο. Την περασμένη εβδομάδα, χιλιάδες κάτοικοι της Μαδρίτης πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρόμενοι για την προοπτική ταφής του Φράνκο στον καθεδρικό ναό της πρωτεύουσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή