56.800 μετανάστες νεκροί ή αγνοούμενοι από το 2014

56.800 μετανάστες νεκροί ή αγνοούμενοι από το 2014

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ. Ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να μεταναστεύσουν, είτε επειδή βρίσκονται υπό διωγμόν είτε για οικονομικούς λόγους, είναι τουλάχιστον διπλάσιος από τον επισήμως καταγεγραμμένο. Ερευνα του πρακτορείου ειδήσεων Α.Ρ. κατέγραψε 56.800 νεκρούς και αγνοούμενους την τελευταία τετραετία, ενώ ο επίσημος απολογισμός του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης την 1η Οκτωβρίου ήταν 28.500.

Το πρακτορείο συνδύασε τα στοιχεία του ΔΟΜ με στοιχεία άλλων διεθνών οργανισμών, ιατροδικαστικές εκθέσεις, καταλόγους αγνοουμένων, πιστοποιητικά θανάτων και στοιχεία από χιλιάδες συνεντεύξεις με πρόσφυγες και μετανάστες.

«Η καταμέτρηση του πρακτορείου παραμένει χαμηλή. Υπάρχουν πτώματα προσφύγων και μεταναστών κρυμμένα σε ερήμους και βυθούς, ενώ οι οικογένειες δεν αναφέρουν πάντοτε τους οικείους τους ως αγνοούμενους γιατί έχουν φύγει παρανόμως», αναφέρει η έρευνα.

Στην Ευρώπη, τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στα ναυάγια της Μεσογείου, αλλά θεωρείται ότι αντίστοιχος αριθμός προσφύγων και μεταναστών αφήνει την τελευταία πνοή στην έρημο Σαχάρα. Επίσης, ο αριθμός των Αφρικανών προσφύγων και μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να φθάσουν στην Ευρώπη είναι παρόμοιος με αυτόν που πέθαναν μετακινούμενοι στο εσωτερικό της μαύρης ηπείρου, κυρίως προς τη Νότια Αφρική ή το Κέρας της Αφρικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή