Αμοιβαία άρση κυρώσεων για ΗΠΑ -Τουρκία

Αμοιβαία άρση κυρώσεων για ΗΠΑ -Τουρκία

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τουρκική και η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησαν σήμερα σε άρση κυρώσεων που επέβαλαν αμοιβαίως τον Αύγουστο σε βάρος υπουργών των δύο χωρών, μεσούσης της διπλωματικής κρίσης μεταξύ τους, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η Ουάσιγκτον ήρε τις κυρώσεις εναντίον των Τούρκων υπουργών Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ και Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και η Άγκυρα έλαβε «παράλληλα» ένα ανάλογο μέτρο που αφορά τις κυρώσεις σε βάρος των Αμερικανών υπουργών Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν και Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών γνωστοποιεί στον ιστότοπό του τη διαγραφή των Τούρκων υπουργών από τον κατάλογο των προσώπων σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν κυρώσεις βάσει του νόμου Μαγκνίτσκι.

Οι ανακοινώσεις έγιναν μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της οποίας επισήμαναν την αποφασιστικότητά τους να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των χωρών τους.

Οι κυρώσεις προέβλεπαν την κατάσχεση σε κάθε χώρα των περιουσιακών στοιχείων των υπουργών της άλλης χώρας και την απαγόρευση σε κάθε Αμερικανό υπήκοο να έχει επιχειρηματικές σχέσεις με Τούρκους αξιωματούχους κι αντιστρόφως για τους υπηκόους της Τουρκίας.

Οι αμερικανικές κυρώσεις επιβλήθηκαν ως ένδειξη δυσφορίας για την παράταση της κράτησης στην Τουρκία του πάστορα Αμερικανού Άντριου Μπράνσον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή