ΚΟΣΜΟΣ

Εμπνευσμένο από το Game of Thrones το tweet του Τραμπ για τις κυρώσεις κατά του Ιράν

empneysmeno-apo-to-game-of-thrones-to-tweet-toy-tramp-gia-tis-kyroseis-kata-toy-iran-2281577

Με ένα επιβλητικό tweet, εμπνευσμένο από το πρώτο επεισόδιο του Game of Thrones με τίτλο "Winter Is Coming", ο Αμερικανός πρόεδρος προανήγγειλε την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν, την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου.

«Οι κυρώσεις έρχονται, στις 5 Νοεμβρίου» γράφει η λεζάντα με την γραμματοσειρά της διάσημης μεσαιωνικής φανταστικής τηλεοπτικής σειράς με φωτογραφία του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ σε ηρωική στάση αποδφασιστικής προέλασης. 

Τη ερχόμενη Δευτέρα οι ΗΠΑ προχωρούν στην επαναφορά του καθεστώτος των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης στην προ του 2015 κατάσταση, όταν υπεγράφη η συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. 

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Λαρς Λάρσον, ο κ. Πομπέο είπε ότι η συμφωνία με το Ιράν ήταν «κακή» εξηγώντας γιατί ο πρόεδρος Τραμπ αποχώρησε απ' αυτή το Μάιο.

«Τη Δευτέρα θα επιστρέψουν όλες οι κυρώσεις που είχαν αρθεί από την κυβέρνηση (του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ) Ομπάμα. Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί το Ιράν εξακολουθεί να παραμένει -κάτι περισσότερο από δύο χρόνια μετά τη συμφωνία JCPOA (σ.σ. το αρκτικόλεξο στα αγγλικά του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης [ΚΟΣΔ], της επίσημης ονομασίας του κειμένου)- ο μεγαλύτερος κρατικός υποστηρικτής της τρομοκρατίας στον κόσμο. Συνεχίζει να παράγει όλο και καλύτερους πυραύλους οι οποίοι μπορούν να απειλήσουν τη Μέση Ανατολή και ενδεχομένως την Ευρώπη. Αυτές δεν είναι συμπεριφορές ανάλογες ενός κανονικού έθνους». Ο Μάικ Πομπέο είπε πως ο πρόεδρος Τραμπ κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ασκήσουν πίεση στο ιρανικό καθεστώς για να αλλάξει αυτή τη συμπεριφορά, να ενεργήσει σαν μια κανονική χώρα και να σταματήσει να απειλεί τον κόσμο.