Νέα στοιχεία για τα στελέχη της Goldman Sachs που εμπλέκονται σε μαλαισιανό σκάνδαλο

Νέα στοιχεία για τα στελέχη της Goldman Sachs που εμπλέκονται σε μαλαισιανό σκάνδαλο

7' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Goldman Sachs είναι αντιμέτωπη με ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της ιστορίας της. Την φερόμενη απάτη όπως υποστηρίζουν οι εισαγγελικές αρχές, «έστησε» ένας εκκεντρικός χρηματιστής της με τη βοήθεια των μεγαλύτερων τραπεζιτών της Wall Street.

Πριν μερικές μέρες, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αποκάλυψαν την δήλωση ενοχής ενός πρώην τραπεζίτη του επενδυτικού κολοσσού, ενώ εξήγγειλαν κατηγορίες για χρηματισμό και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και σε δεύτερο στέλεχος της εταιρίας. Οι δύο υποθέσεις αποτελούν κομμάτια μίας έρευνας για την φερόμενη υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων δολλαρίων από ένα κυβερνητικό επενδυτικό ταμείο στη Μαλαισία.

Επίσης, οι δικαστικές αρχές ανακοίνωσαν κατηγορίες κατά του Τζο Λόου, ενός μαλαισιανού επιχειρηματία, ο οποίος υποψιάζονται ότι πήρε μέρος της απάτης. Ο ύποπτος φαίνεται να ξόδευε εκατομμύρια δολλάρια σε δώρα προς διάσημους, όπως για παράδειγμα στον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και στο μοντέλο, Μιράντα Κερ.

Τα χρήματα επίσης χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ενός πίνακα του Πικάσο, διαμαντένιων κολιέ και ακριβών τσαντών, αλλά και για να χρηματοδοτηθεί η παραγωγή του «Λύκου της Wall Street». Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ, ο οποίος ίδρυσε και επέβλεπε την λειτουργία του ταμείου, έχασε τον αγώνα της επανεκλογής του λόγω του σκανδάλου που «ξέσπασε». Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν οι αμερικανικές αρχές, 731 εκατομμύρια δολάρια από τα «χαμένα» χρήματα κατατέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Ραζάκ.

Οι κατηγορίες ενάντια υψηλόβαθμων στελεχών μίας εκ των εξεχουσών επενδυτικών τραπεζών, αποτελεί μία ομολουγουμένως σπάνια κίνηση την τελευταία δεκαετία, ενώ πρόσθεσε τεράστια πίεση στις πλάτες του νέου διευθύνων συμβούλου της εταιρίας, Ντέιβιντ Σόλομον. Η εισαγγελία συνεχίζει τις έρευνες και σε άλλα στελέχη τραπεζών, αλλά και στην ίδια την Goldman, όπως πληροφόρησαν τους Times τρείς άνθρωποι με γνώση επί του θέματος.

Νέα στοιχεία για τα στελέχη της Goldman Sachs που εμπλέκονται σε μαλαισιανό σκάνδαλο-1

Χρηματιστές της Goldman Sachs στην Γουόλ Στριτ.

Η τράπεζα εδώ και αρκετά χρόνια κάνει προσπάθειες για να φτιάξει την εικόνα της, η οποία δέχθηκε σοβαρό πλήγμα τα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, μετά από τους ισχυρισμούς για δόλο και ότι έβαλε τα κέρδη της πάνω από τους πελάτες της. Ο ρόλος της τράπεζας στο σκάνδαλο της Μαλαισίας μπορεί να υπονομεύσει την μεγάλη προσπάθεια των στελεχών της Goldman να προβάλλουν την κοινωνική προσφορά της τράπεζας, μετά την κρίση του 2008.

Οι εκτενείς δικαστικοί φάκελοι που κατέθεσε η εισαγγελία απεικονίζουν την Goldman με άσχημο τρόπο, η συμβολή της οποίας ήταν καθοριστική στην χρηματοδότηση του fund, με όνομα 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν, οι πρώην τραπεζίτες της εταιρίας δωροδόκησαν ηγέτες ξένων χωρών, ώστε να κλείσουν συμφωνίες αγοραπωλησίας ομολόγων ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες επέστρεψαν 600 εκατομμύρια δολάρια στην Goldman μέσα από συμβουλευτικές χρεώσεις.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον ένα υψηλόβαθμο στέλεχος υπεύθυνο για τις ασιατικές επιχειρήσεις της Goldman γνώριζε για την απάτη, ενώ το ίδιο στέλεχος κατάφερνε να «ξεφεύγει» απο το σύστημα αναγνώρισης δωροδοκιών της Goldman. Το πρόσωπο, το οποίο παραμένει ανώνυμο στα δικαστικά έγγραφα, δεν έχει κατηγορηθεί μέχρι στιγμής. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες τριών ανθρώπων που γνωρίζουν την υπόθεση, το στέλεχος αυτό είναι ο Αντρέα Βέλλα, συνεπικεφαλής των ασιατικών επιχειρήσεων της Goldman.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αναφέρουν πώς ο Τιμ Λάισνερ, πρώην χρηματιστής της Goldman, ο οποίος πέρασε αρκετά χρόνια προσπαθώντας να πείσει τον Λόου να συμμετέχει στην απάτη, δήλωσε ένοχος στις κατηγορίες της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Ο Λάισνερ έφυγε από την εταιρία το 2016, μόλις «ξέσπασε» σκάνδαλο.

Τα δικαστικά έγγραφα ήταν σφραγισμένα μέχρι την Πέμπτη, μέχρι που απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε δύο ακόμα στελέχη της εταιρίας, τους Λόου και Εντζι. Ο Έντζι, ο οποίος ήταν βοηθός του Λάισνερ, έφυγε από την Goldman το 2014 και συνελήφθη στη Μαλαισία, ενώ ο Λόου διαφεύγει ακόμα από τις αρχές.

Παρόλο που η τράπεζα ήξερε ότι ο Λάισνερ βρισκόταν στο επίκεντρο της έρευνας, η βαρύτητα των κατηγοριών την εξέπληξε, όπως αναφέρουν οι Times, καθώς δεν περίμενε την ανάμειξη ένος τόσο υψηλόβαθμου στελέχους. Την Πέμπτη σύμφωνα με πληροφορίες προσώπου που έχει γνώση της υπόθεσης, αλλά δεν είναι εξουσιοδοτημένο να μιλήσει, η εταιρία έθεσε τον Βέλα σε διαθεσιμότητα.

Η επενδυτική τράπεζα προσπάθησε επαναλαμβανόμενα να υποβαθμίσει το ρόλο της στο σκάνδαλο της 1MDB, υποστηρίζοντας πώς δεν είχε γνώση του τρόπου που χρησιμοποιούνταν τα χρήματα του fund. Η εταιρία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δηλώνει την πρόθεση της να συνεργαστεί με τις αρχές.

Ο πρόεδρος της Goldman, Λόυντ Μπλάνκφαιν, προσπάθησε να απεικονίσει το ζήτημα ως τις πράξεις μεμονομένων διεφθαρμένων υπαλλήλων.

«Αυτοί είναι άνθρωποι που ξέφυγαν από τις θύλακες της εταιρίας και είπαν ψέμματα, τέτοια πράγματα μπορεί να συμβούν», δήλωσε ο Μπλάνκφαιν στο περιθώριο συνεδρίου των New York Times πριν μερικές μέρες.

Οι αρχές απεικονίζουν τον Λόου ως εγκέφαλος της πλεκτάνης με σκοπό «λεηλατηθεί» το μαλαισιανό fund. Κατά τη διάρκεια μίας συναλλαγής με τον Λάισνερ, ο Λόου συμβούλευσε για την ανάγκη να «καλοπιάσουν» τους ανθρώπους της 1MDB, αναφερόμενος στην αποστολή «κέικ», το όνομα που χρησιμοποιούταν για τις δωροδοκίες.

Νέα στοιχεία για τα στελέχη της Goldman Sachs που εμπλέκονται σε μαλαισιανό σκάνδαλο-2

Ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ

Τα δικαστικά έγγραφα τα οποία αποσφραγίστηκαν την Πέμπτη δείχνουν ότι η εισαγγελία έχει εμπλουτίσει την υπόθεση σε σχέση με τον Ιούνιο, που απαγγέλθηκαν αρχικώς οι κατηγορίες. Τότε, οι κατηγορίες δεν περιείχαν καμία αναφορά σε κάποιο συνεργό που μετέπειτα αναγνωρίστηκε ως ο Αντρέα Βέλλα. Αντιθέτως, τα δικαστικά έγγραφα τα οποία σχετίζονται με την υπόθεση του Λάισνερ περιέχουν τέτοιου είδους στοιχεία.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, οι Βέλα, Λάισνερ και Έντζι συμφώνησαν σε συνάντηση τους το 2012, να αποκρύψουν από την εταιρία το σχέδιο τους να δωροδοκήσουν κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Η κατάσταση φαίνεται να είναι πολύ άσχημη και πολύ μακριά από τους διακανονισμούς που επιτεύχθηκαν μετά την κρίση», δήλωσε ο Άλεξ Τέρνμπουλ, γιός του πρώην αυστραλιανού πρωθυπουργού, Μάλκολμ Τέρνμπουλ και πρώην στέλεχος της Goldman Sachs στη Σιγκαπούρη. ο Τερνμπουλ είχε εγείρει υποψίες για τον τρόπο που η εταιρία αξιολόγησε τις συμφωνίες για τα ομόλογα το 2012.

Ο Βέλλα δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, που έδωσαν στους Times, τρία άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση, συνεργάζεται με κάποιον δικηγόρο, τον οποίο αρνήθηκαν να κατονομάσουν.

Στα έγγραφα της δίκης περιγράφεται μία πλεκτάνη η οποία ξεκινάει το 2009, ώστε να συγκαλυφθεί η συμμετοχή του Λόου στις παράνομες πρακτικές του ταμείου. Οι δωροδοκίες βοήθησαν το «κλείσιμο» συμφωνιών, μέσα από τις οποίες χρηματοδοτούταν ο υπερπολυτελής τρόπος ζωής αρκετών μαλαισιανών κυβερνητικών αξιουματούχων. Πόλλες από αυτές τις συμφωνίες είχαν κωδικά ονόματα, όπως "Project Magnolia", "Project Maximus" και "Project Catalyze".

Η εισαγγελία αναφέρει ότι η ανάμειξη του Λόου έπρεπε να συγκαλυφθεί, καθώς το νομικό τμήμα της Goldman είχε εκφράσει ανησυχία για τις πηγές του εισοδήματος του. Ο Λάισνερ και άλλα στελέχη της Goldman βοήθησαν την 1MDB να συγκεντρώσει χρήματα μέσα από την έκδοση τριών ομολόγων, ενώ παράλληλα «έβγαζαν» χρήματα από τις συμβουλευτικές προμήθειες.

Κατά τη διάρκεια κάθε συμφωνίας, ο Λάισνερ ακολουθούσε τις οδηγίες του Λόου για το ποιος αξιωματούχος πρέπει να δωροδοκηθεί ώστε να κλείσει η εκάστοτε συμφωνία.

Τα χρήματα που συγκέντρωνε το ταμείο υποτίθεται ότι θα έπρεπε να επενδυθούν σε σχέδια που θα επωφελούσαν τον λαό της Μαλαισίας. Αντιθέτως, μέσα στα δικαστικά έγγραφα περιγράφεται ένα περίτεχνο σχέδιο ώστε να διοχετεύονται εκατομμύρια δολλάρια σε εταιρίες «σφραγίδες», ιδιοκτησίας του Λόου και άλλων στελεχών. Κάποια από τα χρήματα έφτασαν και σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο Χόνγκ Κόνγκ.

Εταιρικά emails, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα δικαστικά έγγραφα, δείχνουν τον Λάισνερ και την ομάδα του να αναφέρονται σε μία από τις πρώτες συμφωνίες με το μαλαισιανό fund ως «Πρότζεκτ Τιάρα». Ανάμεσα στα αγαθά πολυτελείας που κατασχέθηκαν από τις μαλαισιανές αρχές ήταν και 14 διαμαντένιες τιάρες, οι οποίες είχαν αγορασθεί με χρήματα της 1MDB.

Νέα στοιχεία για τα στελέχη της Goldman Sachs που εμπλέκονται σε μαλαισιανό σκάνδαλο-3

Τα κεντρικά της Goldman Sachs στο Μανχάταν.

Μέχρι πρόσφατα, η προσοχή του κοινού στρεφόταν κυρίως στο που κατέληξαν τα χρήματα. Οι αρχές του Λος Άντζελες έχουν καταθέσει αγωγές για την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αγοράστηκαν με χρήματα απο την 1MDB.

Σύμφωνα με αυτές τις αγωγές, η σύζυγος του Νατζίμπ, έλαβε κοσμήματα αξίας 30 εκατομμυρίων δολλαρίων, συμπεριλαμβανομένου ενός ροζ διαμαντένιου κολιέ αξίας 27,3 εκατομμυρίων δολλαρίων.

Ο Λάισνερ κράτησε κάποια από τα χρήματα και για τον ίδιο, σύμφωνα με τα πορίσματα των αρχών. Δηλώνοντας ένοχος αναγκάστηκε να επιστρέψει περίπου 44 εκατομμύρια δολλάρια, τα οποία είχε κερδίσει μέσα από την απάτη.

Το πρώην στέλεχος της Γκόλντμαν δεν ήθελε να κάνει κάποιο σχόλιο στους Times. Επίσης όπως αναφέρουν οι Times, δεν είναι γνωστό ποιος αντιπροσωπεύει τον κύριο Έντζι, ενώ ένας εκπρόσωπος του κύριου Λόου, δήλωσε πώς ο πελάτης του είναι αθώοος.

«Όπως αναφέρει και το κατηγορητήριο, ο κ. Λόου δεν κατείχε επίσημη θέση στην 1MDB, ενώ δεν απασχολούταν ποτέ από την Goldman Sachs». Επίσης, πρόσθεσε «Περαιτέρω, οι συμφωνίες που περιγράφονται στο κατηγορητήριο έγιναν με διαύγεια και νομιμότητα, από έμπειρους και καλά ρυθμισμένους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και κυβερνητικές οντότητες».

Η απάτη οδήγησε τους μαλαισιανούς ψηφοφόρους να απομακρύνουν τον Ραζάκ τον Μάιο, ενώ οι τοπικές δικαστικές αρχές του εξήγγειλαν κατηγορίες τον Ιούλιο. Ο νέος πρωθυπουργός, Μαχατίρ Μοχάμαντ, ξεκίνησε άμεσα τις διεργασίες για την διελευκάνση της υπόθεσης. Η μαλαισιανή κυβέρνηση θα αναζητήσει κάποιου είδους αποζημίωση από την Goldman Sachs.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή