Δέσμιοι του μίσους οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ

Δέσμιοι του μίσους οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eάν δεν το παρατηρήσατε, βρισκόμαστε εν μέσω μιας πλημμυρίδας εγκλημάτων μίσους. Τις προηγούμενες ημέρες, βόμβες αποστάλθηκαν σε πολλούς εξέχοντες Δημοκρατικούς και στο CNN. Στη συνέχεια, ένας ένοπλος σκότωσε έντεκα ανθρώπους σε μία συναγωγή του Πίτσμπουργκ. Ενας άλλος ένοπλος σκότωσε δύο Αφροαμερικανούς σε σούπερ μάρκετ του Λούισβιλ, αφού προηγουμένως είχε προσπαθήσει να επιτεθεί σε μία εκκλησία Αφροαμερικανών. Αν έφθανε εκεί μία ώρα νωρίτερα, θα βρισκόμασταν πάλι αντιμέτωποι με μία μαζική δολοφονία. 

Ολα αυτά τα εγκλήματα μίσους φαίνεται ότι συνδέονται σαφώς με το κλίμα παράνοιας και ρατσισμού που υιοθετείται τόσο από τον Ντόναλντ Τραμπ και τους συμμάχους στο Κογκρέσο όσο και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. 

Οταν εντοπίστηκαν οι βόμβες, πολλοί στη Δεξιά αμέσως ισχυρίστηκαν ότι πρόκειται για ψευδείς ειδήσεις (fake news) ή για μία επιχείρηση προπαγάνδας από τους φιλελεύθερους. Αλλά το FBI γρήγορα εντόπισε την πηγή των εκρηκτικών μηχανισμών. Επρόκειτο για έναν φανατικό υποστηρικτή του Τραμπ, τον οποίο πολλοί επωνομάζουν «Magabomber». Οι στόχοι του ήταν άνθρωποι και ένας ειδησεογραφικός οργανισμός εναντίον των οποίων ο Τραμπ είχε επιτεθεί σε πολλές ομιλίες του. Ο άνδρας, που συνελήφθη στη συναγωγή «Δέντρο της Ζωής», ήταν επικριτής του Αμερικανού προέδρου επειδή, όπως πιστεύει, δεν είναι αρκετά αντισημίτης.

Θεωρία συνωμοσίας

Αλλά η οργή του φαίνεται να πυροδοτήθηκε από μία θεωρία συνωμοσίας, που διαρκώς διαδίδεται από τους υποστηρικτές του Τραμπ, ότι Εβραίοι τραπεζίτες φέρνουν πρόσφυγες στην Αμερική προκειμένου να παραγκωνίσουν τους λευκούς. Αυτή η θεωρία συνωμοσίας είναι, όπως αποδεικνύεται, η αγαπημένη των νεοναζί της Ευρώπης. Είναι αυτό που οι δικοί μας νεοναζί, τους οποίους ο Τραμπ αποκαλεί «πολύ καλούς ανθρώπους», συζητούσαν στο Σάρλοτσβιλ την περασμένη χρονιά όταν φωνάζαν «οι Εβραίοι δεν θα μας αντικαταστήσουν».

Είναι ταυτόχρονα το υποκρυπτόμενο νόημα της κατασκευασμένης υστερίας για το καραβάνι των επίδοξων μεταναστών από την Κεντρική Αμερική. Αυτοί που επιθυμούν να σκορπίσουν τον τρόμο περιγράφουν μία μικρή ομάδα φοβισμένων και πεινασμένων ανθρώπων, που απέχουν πολύ από τις ΗΠΑ, ως επικείμενη εισβολή. Υπονοούν διαρκώς ότι, με κάποιον τρόπο, οι Εβραίοι κρύβονται πίσω από το καραβάνι. Υπάρχει μία ευθεία γραμμή που συνδέει την τηλεοπτική κάλυψη του καραβανιού από το Fox News με τη σφαγή στη συναγωγή.

Πώς χειρίζονται οι απολογητές του Τραμπ αυτήν την άσχημη εικόνα; Εν μέρει μέσω της άρνησης, προσποιούμενοι ότι δεν βλέπουν καμία σχέση ανάμεσα στη γεμάτη μίσος ρητορική και στα εγκλήματα μίσους. Αλλά, ταυτόχρονα, και μέσω της προσπάθειας διάχυσης των ευθυνών – υποστηρίζοντας ότι οι Δημοκρατικοί είναι εξίσου κακοί ή και χειρότεροι.   

Είναι γεγονός ότι η μία πλευρά του πολιτικού φάσματος διαχέει το μίσος, ενώ η άλλη δεν το κάνει. Κι αρνούμενος κανείς να το επισημάνει, υπό τον φόβο ότι θα κατηγορηθεί για κομματικοποίηση, είναι στην πραγματικότητα σαν να δίνει χείρα βοηθείας στους ανθρώπους που δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών. Ναι, το μίσος θα βρίσκεται στην κάλπη την εβδομάδα που έρχεται. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή