Αντίπαλοι και οπαδοί του προέδρου μαζικά στις κάλπες

Αντίπαλοι και οπαδοί του προέδρου μαζικά στις κάλπες

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις προηγούμενες ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ το 2014, 27 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν κάνει χρήση της δυνατότητας που παρέχει η αμερικανική νομοθεσία για ψήφο πριν από την ημέρα των εκλογών. Φέτος, τέσσερις ημέρες πριν από τις κάλπες της 6ης Νοεμβρίου, είχαν ήδη ψηφίσει 28 εκατομμύρια άνθρωποι και ο αριθμός τους αναμενόταν να ανέλθει τουλάχιστον κατά άλλα δύο εκατομμύρια έως την Τρίτη. Το στοιχείο αυτό απηχεί το αυξημένο ενδιαφέρον που έχει πυροδοτήσει φέτος η συνήθως υποτονική αναμέτρηση για την ανανέωση της Βουλής των Αντιπροσώπων και του ενός τρίτου της Γερουσίας. Η αιτία ακούει στο όνομα Ντόναλντ Τραμπ. Οπαδοί και αντίπαλοι του Αμερικανού προέδρου αναμετρούνται στις κάλπες σε κλίμα έντονης πόλωσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιδόθηκε σε εντυπωσιακό σερί προεκλογικών ομιλιών, πραγματοποιώντας τουλάχιστον δύο την ημέρα, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους αλλά και να ενισχύσει την προσπάθεια της δικής του επανεκλογής το 2020.

Σε περίπτωση που το Κογκρέσο περάσει στον έλεγχο των Δημοκρατικών (εξέλιξη πιθανή για τη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά λιγότερο πιθανή για τη Γερουσία), ο Τραμπ θα συναντήσει σημαντικά εμπόδια στη νομοθετική ατζέντα του, ενδεχομένως δε και απόπειρες παραπομπής του σε δίκη, ανάλογα με το πόρισμα του ειδικού ανακριτή Μιούλερ.

«Πυροτεχνήματα»

Το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για την αναμέτρηση συντηρήθηκε με «πυροτεχνήματα», όπως αυτό του Τραμπ περί κατάργησης της αυτόματης χορήγησης αμερικανικής υπηκοότητας σε όσους γεννιούνται σε αμερικανικό έδαφος. Η διάταξη αυτή έχει κατοχυρωθεί με τη 14η τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος και η αλλαγή της δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Αμερικανού προέδρου, όπως του υπενθύμισαν ακόμη και πολιτικοί από το δικό του στρατόπεδο. Η ουσία, όμως, είναι αδιάφορη για τον Τραμπ, εφόσον οι προβολείς στρέφονται πάνω του.

Στην ίδια κατηγορία της εντυπωσιοθηρίας περιλαμβάνεται και η αφίσα με τον εαυτό του σε ρόλο σταρ από τη σειρά «Game of Thrones» και τίτλο «Οι κυρώσεις έρχονται. Από τις 5 Νοεμβρίου». Με αυτόν τον τρόπο ο Αμερικανός πρόεδρος διαφημίζει τον δεύτερο γύρο κυρώσεων που επιβάλλει στην Τεχεράνη από αύριο, παραλείποντας να αναφέρει ότι ο πρώτος γύρος έχει ήδη προξενήσει σημαντικά προβλήματα στον ανεφοδιασμό του πληθυσμού με βασικά φάρμακα.

Σφίγγοντας τον βρόχο γύρω από το Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να διατηρήσει την εύνοια της ισραηλινής κυβέρνησης, αν και οι Eβραίοι των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τον «καλύτερο φίλο του Ισραήλ». Πολλοί επεσήμαναν ότι η επίθεση στο Πίτσμπουργκ δεν προέκυψε από το πουθενά, αλλά εκκολάφθηκε στο τοξικό κλίμα μισαλλοδοξίας και ρατσισμού που καλλιεργεί με κάθε ευκαιρία ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι πιο πρόσφοροι «στόχοι» είναι φυσικά οι πρόσφυγες και μετανάστες, ειδικά το καραβάνι ανθρώπων οι οποίοι εδώ και τρεις εβδομάδες περπατούν στην Κεντρική Αμερική με στόχο κάποια στιγμή πριν από τα Χριστούγεννα να φθάσουν στις ΗΠΑ. Αρχικά ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα στείλει εναντίον τους 5.000 στρατιώτες, μετά τους έκανε 15.000 και εν συνεχεία παρότρυνε τους στρατιώτες να πυροβολούν αν οι μετανάστες πετούν πέτρες. Κανόνες εμπλοκής της στρατιωτικής δύναμης δεν υπάρχουν, ούτε είναι σαφές πού θα αναπτυχθεί ή αν θα αναπτυχθεί. Ισως όμως δεν έχει σημασία, αρκεί ο Τραμπ να δώσει «κόκκινο κρέας» στη βάση των υποστηρικτών του.

Πάντως, σε μια ένδειξη ότι αυτή η στρατηγική αρχίζει να αγγίζει τα όριά της, οι τελευταίες ομιλίες του Αμερικανού προέδρου επικεντρώθηκαν σε ένα θέμα που μπορεί να απασχολήσει ευρύτερες ομάδες ψηφοφόρων: την οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή