ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ευχαριστεί τον Τραμπ για τις κυρώσεις στο Ιράν

israil-o-netaniachoy-eycharistei-ton-tramp-gia-tis-kyroseis-sto-iran-2281842

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε το Σάββατο «ιστορική» την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει εκ νέου τις κυρώσεις των ΗΠΑ που είχαν αρθεί σε βάρος του Ιράν, χώρας που η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί τον εχθρό υπ' αριθμόν ένα.

«Ευχαριστώ πρόεδρε Τραμπ για αυτή την ιστορική πρωτοβουλία. Οι κυρώσεις έρχονται στ' αλήθεια», ανέφερε με εμφανή ικανοποίηση ο Νετανιάχου σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

«Εδώ και χρόνια, απευθύνω εκκλήσεις προκειμένου οι κυρώσεις να επιβληθούν καθ' ολοκληρία σε βάρος του δολοφονικού ιρανικού καθεστώτος που απειλεί τον κόσμο ολόκληρο», πρόσθεσε.

«Οι συνέπειες των αρχικών κυρώσεων (που επέβαλε η Ουάσινγκτον) έχουν ήδη γίνει αισθητές, το ριάλ (το ιρανικό νόμισμα) πέφτει, η ιρανική οικονομία πλήττεται και τα αποτελέσματα είναι εμφανέστατα», συμπλήρωσε ο Νετανιάχου.

Έξι μήνες αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε υπογραφτεί το 2015, η Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι θα επιβληθούν εκ νέου αύριο Δευτέρα οι πιο δρακόντειες κυρώσεις τους σε βάρος της Τεχεράνης.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, που εφαρμόζει εχθρική πολιτική έναντι του Ιράν αφότου ανέλαβε την εξουσία, επέβαλε τον Αύγουστο μια πρώτη σειρά οικονομικών κυρώσεων στην Τεχεράνη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία, που είχαν υπογράψει τη συμφωνία του 2015, η οποία θεωρείτο ότι θα απέτρεπε το ενδεχόμενο το Ιράν να επιδιώξει την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου, εξέφρασαν λύπη για την απόφαση της Ουάσινγκτον να επαναφέρει τις κυρώσεις αυτές σε ισχύ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)