ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Τα fake news θέμα έκθεσης στις απολυτήριες εξετάσεις των λυκείων

vrazilia-ta-fake-news-thema-ekthesis-stis-apolytiries-exetaseis-ton-lykeion-2281903

Μία εβδομάδα μετά τις προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία που αμαυρώθηκαν από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω του διαδικτύου, οι 5,5 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι που έδωσαν σήμερα εξετάσεις για το απολυτήριό τους (Enem) κλήθηκαν να σχολιάσουν τη «χειραγώγηση της συμπεριφοράς» των χρηστών του Ίντερνετ.

Ειρωνικό γεγονος: Ακόμη και οι απολυτήριες εξετάσεις δεν γλίτωσαν από την παραπληροφόρηση: σήμερα το πρωί, η υπηρεσία που τις οργανώνει αναγκάστηκε να διαψεύσει επισήμως την "είδηση" που κυκλοφόρησε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης σύμφωνα με την οποία οι εξετάσεις… αναβλήθηκαν λόγω παρατυπιών.

Την περασμένη Κυριακή ο υποψήφιος της ακροδεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου εξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 55%, μετά από μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από παραπληροφόρηση στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Μία εβδομάδα πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα αφούο η εφημερίδα Folha de S. Paulo αποκάλυψε ότι επιχειρηματίες χρηματοδότησαν τη μαζική αποστολή, μέσω της εφαρμογής Whatsapp, δυσφημιστικών μηνυμάτων για τον αντίπαλο του Μπολσονάρου, τον Φερνάντο Χαντάντ.

Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν επίσης πολλές παράδοξες έως και παράλογες πληροφορίες, όπως ένα φωτομοντάζ που έδειχνε τον Χαντάντ να μοιράζει μπιμπερό σε μορφή πέους, σε έναν παιδικό σταθμό.