Ξεκινά σήμερα στη Νέα Υόρκη η δίκη του διαβόητου «Ελ Τσάπο» (βίντεο)

Ξεκινά σήμερα στη Νέα Υόρκη η δίκη του διαβόητου «Ελ Τσάπο» (βίντεο)

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκινά σήμερα στο ομοσπονδιακό δικαστηρίου του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, η δίκη του διαβόητου Μεξικανού  βαρόνου ναρκωτικών. Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν .

Ο «Ελ Τσάπο»(ο Κοντούλης) – το αφεντικό του πανίσχυρου καρτέλ Σιναλόα – συνελήφθη (την τελευταία φορά) σε ένα χωριό του Μεξικό τον Ιανουάριο του 2016 και εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2017. Του απαγγέλθηκαν συνολικά 17 κατηγορίες κυρίως για εισαγωγή και διανομής ναρκωτικών,  ξέπλυμα χρήματος και ανθρωποκτονίες από πρόθεση – για τις οποίες ο Γκουσμάν δήλωσε αθώος. Σε περίπτωση καταδίκης του, αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Καθώς ο «Ελ Τσάπο» θεωρείται αυθεντία στις αποδράσεις, κρατείται σε ομοσπονδιακή φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Μανχάταν και το δικαστηρίο όπου θα γίνει η δίκη βρίσκεται στο Μπρούκλιν.

Τα μέτρα ασφαλείας που θα ενεργοποιηθούν για την μεταφορά του κάθε φορά από και προς το δικαστήριο – δύο φορές την ημέρα – θα είναι πρωτοφανή και θα περιλαμβάνουν το κλείσιμο όλων τον δρόμων της διαδρομής – ακόμα και το κλείσιμο για λίγη ώρα της γέφυρας του Μπρούκλιν – απειλώντας με κυκλοφοριακό χάος τις ώρες αιχμής την Νέα Υόρκη.

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, οι αρχές εξετάζουν εναλλακτικά σχέδια, ακόμα και την μεταφορά του «Ελ Τσάπο» με ελικόπτερο ή με σκάφος μέσω του ποταμού Χάτσον, όπως  γράφουν οι New York Times.

Επίσης, καθώς υπάρχουν φόβοι για την ζωή και την ασφάλεια των μαρτύρων (ο Γκουζμάν  έχει «ιστορικό» σε  δολοφονίας και απαγωγές όσων τόλμησαν στο παρελθόν να καταθέσουν εναντίον του), οι αρχές της Νέας Υόρκης  λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να κρατήσουν  ζωντανούς, κυριολεκτικά,  τους ανθρώπους που θα καταθέσουν ως μάρτυρες.

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί να ονομάσει τους μάρτυρες σε οποιαδήποτε δημόσια έγγραφα,ενώ κάποιοι από τους μάρτυρες κατηγορίας βρίσκονται ήδη στη φυλακή και κρατούνται σε μονάδες υψίστης ασφαλείας «υπό το φόβο αυξημένου κινδύνου για τη ζωή τους», σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή