Ο Έμπολα «θερίζει» και πάλι στο Κονγκό

Ο Έμπολα «θερίζει» και πάλι στο Κονγκό

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα νεογέννητο και η μητέρα του μολύνθηκαν από τον ιό Έμπολα στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, όπου η νέα επιδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο 186 ανθρώπων, έγινε γνωστό από τις υγειονομικές αρχές της χώρας. Στα μέσα Οκτωβρίου οι αρχές της ΛΔ Κονγκό είχαν ανακοινώσει ότι αντιμετωπίζουν «το δέκατο κύμα» της επιδημίας του ιού Έμπολα, χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν «το εύρος της».

«Τα δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Μαμπαλάκο αφορούν ένα κορίτσι που διαμένει στο Μπένι και το δύο εβδομάδων νεογέννητο βρέφος της», ανέφερε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της ΛΔ Κονγκό.

«Συνολικά 298 περιπτώσεις αιμορραγικού πυρετού έχουν αναφερθεί στην περιοχή, εκ των οποίων 263 επιβεβαιωμένες και 35 πιθανές», μετά την έναρξη της δέκατης επιδημίας Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό, η οποία πλήττει την επαρχία Βόρειο Κίβου (ανατολική) και Ιτούρι (βορειοανατολικά). «Μετά την έναρξη του εμβολιασμού στις 8 Αυγούστου 2018, 26.135 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, εκ των οποίων 13.825 στο Μπένι», ανέφερε ομάδα αντιμετώπισης της επιδημίας σε ανακοίνωσή της.

Η πρώτη επιδημία Έμπολα αναφέρθηκε στο Γιαμπούκου, στο βορειοανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό το 1976, με 318 κρούσματα και 224 θανάτους.

Η χειρότερη επιδημία του ιού το 2014

Το 2014 καταγράφηκε η μεγαλύτερη έξαρση του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, κυρίως στο Κονγκό, τη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και την Λιβερία.

Η συγκεκριμένη έξαρση είναι η χειρότερη στην καταγραμμένη ιστορία του ιού, τόσο σε αριθμό νοσούντων όσο και σε αριθμό θανάτων –  τουλάχιστον 5.078 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έως τις 28 Οκτωβρίου 2014.

Ο ίδιος ο Σαΐκ Ουμάρ Καν, αρχίατρος και επιδημιολόγος της Σιέρα Λεόνε πέθανε στην προσπάθειά του να περιορίσει την εξάπλωση της ασθένειας.

Διάφοροι οργανισμοί, ανάμεσά τους η Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Χωρών, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφεραν πόρους και κινητοποίησαν προσωπικό, καθώς και οργανισμοί όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου και το δίκτυο των Σαμαρειτών που εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή