Ιταλία: Ο «αδικημένος μαφιόζος» κρατούσε ομήρους

Ιταλία: Ο «αδικημένος μαφιόζος» κρατούσε ομήρους

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΟΛΟΝΙΑ. Επτά ώρες αγωνίας έζησαν, χθες, οι υπάλληλοι και η διευθύντρια ταχυδρομείου στα περίχωρα του Ρέτζιο Εμίλια της κεντρικής Ιταλίας, μετά την εισβολή 55χρονου ο οποίος κρατούσε μαχαίρι και ζητούσε να μιλήσει στον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι. Την περασμένη εβδομάδα, ο 55χρονος Φραντσέσκο Αμάτο είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε κάθειρξη 19 ετών ως «ο άνθρωπος για τις βρωμοδουλειές» της καλαβρέζικης μαφίας στην επαρχία Εμίλια Ρομάνια.

Το επεισόδιο έληξε αναίμακτα, όταν οι διαπραγματευτές της αστυνομίας έπεισαν τον Αμάτο, που δήλωνε αδικημένος, ότι επιδεινώνει τη θέση του και επικαλέστηκαν, όπως είπαν, τη θρησκευτική του πίστη.

Η μεγάλη δίκη τής καλαβρέζικης μαφίας στην Εμίλια Ρομάνια ξεκίνησε το 2016 σε αίθουσα «μπούνκερ» που κατασκευάστηκε επί τούτου στο δικαστικό μέγαρο της Μπολόνια. Στην πρωτόδικη απόφαση, που δημοσιεύθηκε στις 31 Οκτωβρίου, 118 άτομα καταδικάστηκαν σε ποινές που ξεπερνούν συνολικά τα 1.200 χρόνια κάθειρξης. Το δικαστήριο έκανε λόγο για «καλαβρέζικη μικροκοινωνία που εδρεύει στην Εμίλια, στο εσωτερικό της οποίας παιζόταν σχεδόν όλη η παρτίδα, και ως προς τους καταπιεστές και ως προς τα θύματα, τα οποία επιλέγονταν επειδή ήταν σε θέση να κατανοήσουν καλύτερα τους μαφιόζικους εκβιασμούς και να διατηρήσουν την ομερτά (σιωπή)».

Η απόφαση έκανε επίσης λόγο για «στρατηγική διείσδυσης που περνά από την είσπραξη δανείων ως πραγματικές τακτικές αρπαγής παραγωγικών μέσων και αναζήτηση σημείων επαφής και αντιπροσώπευσης στα μέσα ενημέρωσης και στους θεσμούς» και σημείωνε την ύπαρξη «μαφιόζικης αστικής τάξης του Βορρά, στην οποία περιλαμβάνονται επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και πολιτικοί, που συναλλάσσονται με τις μαφιόζικες οικογένειες, αναζητώντας επαφές μαζί τους λόγω των άφθονων ευκαιριών που προσφέρει η στήριξη από την οργάνωση».

Μετά την επεισοδιακή «εμφάνιση» του Αμάτο, ο οποίος καταζητείτο, διαφεύγουν τη σύλληψη τρεις ακόμη από τους 118 καταδικασθέντες. Οσο για τον Σαλβίνι, δεν ασχολήθηκε με τον Αμάτο αλλά με την επί τρία χρόνια σύντροφό του, αστέρι της τηλεόρασης Ελίζα Ιζοάρντι, η οποία χθες ανήρτησε φωτογραφία που τον δείχνει να κοιμάται στο πλευρό της, ανακοινώνοντας ότι χωρίζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή