ΚΟΣΜΟΣ

Το «κλειστό κλαμπ»των δισεκατομμυριούχων που αγοράζουν αθλητικές ομάδες

Το «κλειστό κλαμπ»των δισεκατομμυριούχων που αγοράζουν αθλητικές ομάδες

Ο Ταϊλανδός δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Λέστερ, Βιχάι Σριβανταναπράμπα – ο οποίος σκοτώθηκε πριν λίγες μέρες όταν το ελικόπτερό του κατέπεσε στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου της Λέστερ – ήταν μέλος ενός «κλειστού κλαμπ» δισκεατομμυριούχων ανά την υφήλιο, που επένδυσαν στον χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού, μερικούς από τους οποίους, παρουσιάζει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στην κορυφή του σχετικού πίνακα, συναντάμε τον Ινδό, Μουκές Αμπάνι, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται στα 40,1 δισ. δολάρια, μέρος των οποίων έχει επενδύσει στην ομάδα κρίκετ της πατρίδας του Mumbai Indians.

Ο εκκεντρικός Αμερικανός, Στιβ Μπάλμερ με προσωπική περιουσία 38,4 δισ. δολάρια, έχει την δυνατότητα να είναι «αφεντικό» στους ΛΑ Κλίπερς, ενώ ο Αυστριακός, Ντίτριχ Μάτεσιτς, διέθεσε μερικά από τα 23 δισ. δολάρια που έχει στην τράπεζα, προκειμένου ν΄ αποκτήσει τις εταιρείες Red Bull Racing και Red Bull Toro Rosso Honda, αλλά και την ποδοσφαιρική ομάδα των New York Red Bulls.

Λίγο πιό κάτω, βρίσκουμε τον Αμερικανό, Πολ Αλεν, ο οποίος έχει περιουσία 21,7 δισ. δολάρια και είναι ιδιοκτήτης των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέϊζερς και της ομάδας του NFL, Seattle Seahawks.

Εκτός του εκλιπόντος Σριβανταναπράμπα – που απέκτησε την αμύθητη περιουσία του κυρίως μέσω των καταστημάτων Duty Free και η οποία εκτιμάται στα 5 δισ. δολάρια –  από τον χώρο του ποδοσφαίρου, συναντάμε στον σχετικό κατάλογο τον Ρώσο ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς με ατομική περιουσία ύψους 10,8 δισ. δολαρίων και τον Βρετανό, Τζόε Λιούις που με τα 5,1 δισ. δολάρια που διαθέτει, μπορεί να είναι ιδιοκτήτης της Τότεναμ.