Πάνω από 200 ομαδικοί τάφοι εντοπίστηκαν στο Ιράκ

Πάνω από 200 ομαδικοί τάφοι εντοπίστηκαν στο Ιράκ

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα πειστήρια για τα φρικτά εγκλήματα του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ ήρθαν χθες στη δημοσιότητα από τα Ηνωμένα Eθνη. Oπως αναφέρεται σε έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ στο Ιράκ και του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του διεθνούς οργανισμού, εντοπίστηκαν 202 ομαδικοί τάφοι, όπου έχουν ενταφιαστεί χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών, γέρων και αναπήρων, όπως επίσης και μέλη των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων. Οι ομαδικοί τάφοι που ήρθαν στο φως συγκεντρώνονται σε τέσσερις επαρχίες του δυτικού και βορείου Ιράκ (Νινευή, Κιρκούκ, Σαλαντίν, Ανμπάρ) οι οποίες είχαν πέσει στα χέρια του Ι.Κ. μεταξύ του δεύτερου εξάμηνου του 2014 και του τέλους του 2017, διάστημα στο οποίο οι τζιχαντιστές είχαν ανακηρύξει «χαλιφάτο» σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας.

Ο μικρότερος εκ των ομαδικών τάφων εντοπίστηκε στη Μοσούλη και περιείχε οκτώ σορούς, ενώ ο μεγαλύτερος βρέθηκε στο Αλ Χάσφα, νότια της Μοσούλης, και εκτιμάται ότι περιέχει περίπου 4.000 σορούς. Συνολικά, τα Ηνωμένα Eθνη εκτιμούν ότι οι ανακαλυφθέντες ομαδικοί τάφοι περιέχουν μεταξύ 6.000 και 12.000 πτώματα. Η ακριβής εκτίμηση παρουσιάζει δυσκολίες, καθώς μέχρι χθες οι ιρακινές αρχές είχαν καταφέρει να ανοίξουν μόνο 28 τάφους, απ’ όπου ανασύρθηκαν οι σοροί 1.258 ανθρώπων. Στα τρία χρόνια της εξουσίας του σε σημαντικές εκτάσεις της Συρίας και του Ιράκ, το Ι.Κ. ασκούσε τρομοκρατία εις βάρος του εγχώριου πληθυσμού, με δημόσιες εκτελέσεις πολιτικών αντιπάλων, θρησκευτικών μειονοτήτων, αλλά και ανθρώπων που καταδιώκονταν για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή