Περαιτέρω στήριξη από τις ΗΠΑ στην Κύπρο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Περαιτέρω στήριξη από τις ΗΠΑ στην Κύπρο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Η ενίσχυση και η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στον τομέα της ασφάλειας, βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ.

 Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο πλευρές υπέγραψαν δήλωση προθέσεων, η οποία αποσκοπεί στην επισημοποίηση, αλλά και στη διεύρυνση του φάσματος της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Απώτερος στόχος αυτής της κίνησης είναι η προώθηση των κοινών συμφερόντων Κύπρου-ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη θωράκιση των συνόρων, τη διασφάλιση της ασφάλειας στις θαλάσσιες συγκοινωνίες αλλά και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό, η αμερικανική πλευρά έδειξε να αναγνωρίζει τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία σε περιφερειακό επίπεδο μέσω των τριμερών συνεργασιών που έχει αναπτύξει με γειτονικά κράτη και, εκφράζοντας την ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης για την υπογραφή της δήλωσης προθέσεων, τόνισε ότι βασικός στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας, η οποία θα συμβάλει στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και θα διευρύνει ταυτόχρονα την περιφερειακή συνεργασία ανάμεσα στις χώρες τις περιοχής «που μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες και έχουν το ίδιο όραμα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Σχετικά με τις τουρκικές απειλές που έχουν ενταθεί ενόψει της έναρξης των ερευνών της EXXON, αλλά και την στάση του αμερικανικού παράγοντα, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι η κυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να παρασυρθεί στο επικοινωνιακό παιχνίδι της Άγκυρας. Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση υλοποιεί μεθοδικά τον στρατηγικό της σχεδιασμό για την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων που πραγματοποιείται πάντα με γνώμονα τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

«Αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά συζητήθηκαν μέσα στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων και με τον κ. Μίτσελ και με τον κ. Πομπέο. Αναμένεται να εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση από πλευράς του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που είμαι σίγουρος ότι θα αναφέρεται στη θέση των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο θέμα της ενάσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της».

Συνεχίζοντας τον σχολιασμό του για το θέμα των τουρκικών απειλών, ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να εμπλακεί σε δημόσιο διάλογο με την Άγκυρα, κάτι που, όπως εκτίμησε, θα έδινε τροφή στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Από την άλλη πλευρά, υπενθύμισε ότι η Κύπρος έχει καθορίσει θαλάσσια σύνορα με όλα τα γειτονικά κράτη και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή προβλημάτων που θα μπορούσαν να προκύψουν.

Το τρίτο θέμα που κυριάρχησε στις συνομιλίες του κ. Χριστοδουλίδη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν το Κυπριακό, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσουν απόψεις για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

«Οι ΗΠΑ εκφράζουν την στήριξη τους τόσο στον γενικό γραμματέα (του ΟΗΕ) όσο και στις προσπάθειες της κ. Λουτ. Είχαμε την ευκαιρία, ειδικότερα, να ανταλλάξουμε απόψεις για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και την ανάγκη, μέσα από την λύση του Κυπριακού, η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να διαδραματίζει τον ρόλο της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως πυλώνας σταθερότητας και ως παροχέας ασφάλειας».

Τέλος, ο Κύπριος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι επίκειται επίσκεψη του Γουές Μίτσελ στην περιοχή. Σήμερα ο κ. Χριστοδουλίδης θα συνεχίσει τον δεύτερο γύρω των επαφών του στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, Τζον Μπόλτον.