Εκθεση με κλεμμένα αρχαία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκθεση των αρχαιολογικών θησαυρών που σώθηκαν από τα χέρια αρχαιοκαπήλων άνοιξε τις θύρες της για το κοινό στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σόφιας την Τετάρτη. Αποτελεί μέρος της προσπάθειας να αυξηθεί η επίγνωση ότι η αρχαιοκαπηλία αποτελεί σημαντική απειλή για την πολιτισμική κληρονομία της χώρας.

O διευθυντής του μουσείου Λιούντμιλ Βαγκαλίνσκι στέκεται ανάμεσα σε γυάλινες προθήκες οι οποίες φιλοξενούν αρχαίες περικεφαλαίες και όπλα, ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα και χρυσά κοσμήματα. Οπως δηλώνει, το κοινό αγνοεί την κλίμακα των κλοπών των αρχαιολογικών θησαυρών της Βουλγαρίας. «Θέλουμε να δείξουμε στο κοινό ένα μικρό τμήμα αυτών που σε ετήσια βάση χάνουμε ως πολιτισμός, ως Ιστορία και ως χρήματα από τον αρχαιολογικό τουρισμό που δεν πραγματώνεται, καθώς δυστυχώς η αρχαιοκαπηλία στη Βουλγαρία έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις», τόνισε ο Βαγκαλίνσκι.

Καθώς βρίσκεται πάνω στο σταυροδρόμι Ασίας και Ευρώπης, η σημερινή Βουλγαρία κυριαρχήθηκε από θρακικές φυλές, Πέρσες, Κέλτες, Ελληνες, Ρωμαίους, Βυζαντινούς και τελικά Βούλγαρους, πολεμική φυλή από την Κεντρική Ασία. Επανειλημμένως άλλαξε χέρια ανάμεσα στη Βουλγαρική και στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και τελικά βρέθηκε υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι τη στιγμή που κατέκτησε την ανεξαρτησία της στα τέλη του 19ου αιώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταραγμένη ιστορία της Βουλγαρίας γέννησε έναν τεράστιο θησαυρό αρχαιολογικών ευρημάτων που δημιουργήθηκαν από τους διαφορετικούς κυρίαρχους στο πέρασμα χιλιάδων αιώνων. Οι αρχαιοκάπηλοι και οι μαυραγορίτες νέμονται όλα αυτά τα ευρήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις διωκτικές αρχές, τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση των αρχαιοτήτων στη Βουλγαρία, όπως δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής της χώρας Αντζελ Παπαλεζόφ μιλώντας σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, πριν από το άνοιγμα της έκθεσης.

Περισσότερες από 100 προδικαστικές διαδικασίες ξεκινούν κάθε χρόνο στη Βουλγαρία για παράνομες ανασκαφές και λαθρεμπόριο ευρημάτων, σύμφωνα τουλάχιστον με τη στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

Η ισπανική αστυνομία τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι κατέσχεσε δεκάδες χιλιάδες γνησίων και πλαστών αρχαιοτήτων, ανάμεσά τους νομίσματα, δακτυλίδια και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα κυρίως προερχόμενα από τη Βουλγαρία. Τον μήνα που πέρασε, εννέα άτομα συνελήφθησαν σε διαφορετικές πόλεις της Ισπανίας και άλλοι τέσσερις συνελήφθησαν στη Βουλγαρία σε κοινή επιχείρηση κατά των αρχαιοκαπήλων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ισπανική αστυνομία. Αυτοί που συνελήφθησαν είναι ύποπτοι ότι ανήκαν σε εγκληματική οργάνωση η οποία δραστηριοποιείτο στη διακίνηση αρχαιοτήτων και στο «ξέπλυμα μαύρου »χρήματος, όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. Η αστυνομία πιστεύει ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα πωλούνταν σε συλλέκτες μέσω ιστοσελίδων ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή