Τον Βέμπερ επέλεξε το ΕΛΚ για την Κομισιόν

Τον Βέμπερ επέλεξε το ΕΛΚ για την Κομισιόν

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΣΙΝΚΙ. Τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον ρεαλιστή Βαυαρό πολιτικό που έχει χτίσει τη σταδιοδρομία του στα πρότυπα της Αγκελα Μέρκελ, θα στηρίξει ως υποψήφιο για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2019 το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ο Βέμπερ, ο οποίος είναι μέλος της Ευρωβουλής, επικράτησε του Φινλανδού πρωθυπουργού Αλεξάντερ Στουμπ για την υποψηφιότητα του ΕΛΚ ενόψει των ευρωεκλογών τον επόμενο Μάιο. Η στήριξη του ΕΛΚ καθιστά τον Βέμπερ «φαβορί» στην κούρσα για την προεδρία της Κομισιόν.

Ο 46χρονος Βέμπερ, που δεν είναι ευρέως γνωστός εκτός της Γερμανίας και του Στρασβούργου και δεν έχει διατελέσει υπουργός, εξασφάλισε ποσοστό 79% των συνέδρων του ΕΛΚ στη φινλανδική πρωτεύουσα.

«Η εκστρατεία ξεκινά εδώ στο Ελσίνκι. Είμαστε γεφυροποιοί, ας εκμεταλλευτούμε την ορμή μας. Μόνο έτσι θα νικήσουμε τον Μάιο του 2019», είπε ο Βέμπερ.

Ο Βέμπερ μιμείται συνειδητά τη γλώσσα και το ύφος της καγκελαρίου Μέρκελ, έχοντας υιοθετήσει την τακτική συνεννόησης και συμβιβασμού που αποτέλεσε συστατικό επιτυχίας της συντηρητικής Γερμανίδας πολιτικού. Η Μέρκελ έχει στηρίξει δημόσια τον Βέμπερ, λέγοντας στη σύνοδο του Ελσίνκι πως αυτή είναι μία καλή ημέρα για τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες «καθώς δεν διαθέταμε υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν εδώ και πολλά χρόνια».

Το ΕΛΚ, που περιλαμβάνει και τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, αναμένεται να αναδειχθεί πρώτος σχηματισμός στο Ευρωκοινοβούλιο, με 177 έδρες επί συνόλου 705, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Η έλλειψη εμπειρίας του Βέμπερ, όμως, ενδέχεται να λειτουργήσει αρνητικά μεταξύ των αρχηγών κρατών-μελών της Ε.Ε., οι οποίοι έχουν τον τελικό λόγο στην επιλογή του προέδρου της Κομισιόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή