Οργισμένο με τους χειρισμούς της Μέι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Οργισμένο με τους χειρισμούς της Μέι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας

2' 38" χρόνος ανάγνωσης

Η επιστολή που απηύθυνε αυτήν την εβδομάδα η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, από το οποίο εξαρτά την κυβερνητική της πλειοψηφία, προκάλεσε την οργή του μικρού ενωτικού κόμματος, το οποίο την κατηγορεί ότι θέλει να θυσιάσει την ενότητα της χώρας για να εξασφαλίσει μία συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το Brexit.

Στην επιστολή αυτή, η οποία εστάλη προς την ηγεσία του DUP και αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα The Times, η Τερέζα Μέι εξηγεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση επιμένει η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει σε καθεστώς ρυθμιστικής σύνδεσης με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της ΕΕ, ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στα δύο τμήματα της ιρλανδικής νήσου. Η λύση αυτή ονομάσθηκε «backstop» (δίκτυ ασφαλείας) και θα εφαρμοσθεί για όσο διάστημα δεν υπάρχει συμφωνία για την μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Τερέζα Μέι προσθέτει στην επιστολή της ότι «δεν θα δεχθεί ποτέ» μία λύση που «θα διαιρούσε το Ηνωμένο Βασίλειο». Ομως, αυτή η διευκρίνιση καθόλου δεν άμβλυνε την οργή του DUP, που αντίθετα θεωρεί ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός υποχωρεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι έτοιμη να δεχθεί ένα ειδικό καθεστώς για την Βόρεια Ιρλανδία.

«Η επιστολή της πρωθυπουργού αποτελεί σήμα συναγερμού για εκείνους που αποδίδουν σημασία στην πολύτιμη ένωσή μας και σε εκείνους που θέλουν ένα πραγματικό Brexit για το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου», έγραψε στο Twitter σήμερα το πρωί η ηγέτις του DUP Αρλίν Φόστερ.

Σύμφωνα με την επιστολή αυτή, φαίνεται ότι η πρωθυπουργός τείνει προς την ιδέα «ενός συνόρου στην θάλασσα της Ιρλανδίας», λέει ο Αρλίν Φόστερ, παρά τις διαβεβαιώσεις της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Είναι ξεκάθαρη προδοσία», δήλωσε από την πλευρά στο Skynews ο εκπρόσωπος του DUP αρμόδιος για το Brexit Σάμι Ουίλσον.

Ο Σάμι Ουίλσον αρνήθηκε επίσης να πάρει θέση σχετικά με το αν το DUP θα στηρίξει το νομοσχέδιο που αφορά τον βρετανικό προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο την προσεχή εβδομάδα.

Οταν ερωτήθηκε σχετικά στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTE, ο Ουίλσον απάντησε: «Θα λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας στην πορεία».

«Δεν λέμε τίποτε άλλο από το να λέμε και να ξαναλέμε ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν η κυβέρνηση σπάσει από την πλευρά της την συμφωνία» κοινοβουλευτικής συνεργασίας του Συντηρητικού Κόμματος με το DUP, προειδοποίησε.

Η Τερέζα Μέι, η οποία ελπίζει στην σύντομη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για να δοθεί η δυνατότητα στο βρετανικό κοινοβούλιο να αποφανθεί πριν από την διακοπή των εργασιών του τέλους του έτους, έχει ανάγκη από τις δέκα ψήφους του DUP εάν θέλει να διατηρήσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία.

Το Brexit θα βρίσκεται στο μενού των συνομιλιών κατά την διάρκεια της βρετανο-ιρλανδικής συνάντησης που θα διεξαχθεί σήμερα στην νήσο του Μαν ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βάραντκαρ, τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης Μέι Ντέιβιντ Λίντινγκτον, την βρετανίδα υπουργό αρμόδια για την Βόρεια Ιρλανδία Κάρεν Μπράντλεϊ και τους επικεφαλής των κυβερνήσεων της Σκωτίας και της Ουαλίας.

Στο μεταξύ, η Τερέζα Μέι θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην Σομ για ένα γεύμα εργασίας, πριν επισκεφθούν το γαλλο-βρετανικό νεκροταφείο του Τιεπβάλ, όπου έχουν ενταφιασθεί τα λείψανα των στρατιωτών που έπεσαν στην εμβληματική Μάχη της Σομ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS