Oλλανδία: Γιατρός που έκανε ευθανασία σε γυναίκα με άνοια αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις

Oλλανδία: Γιατρός που έκανε ευθανασία σε γυναίκα με άνοια αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολλανδοί εισαγγελείς ξεκίνησαν ποινική έρευνα σε βάρος ενός γιατρού που έκανε ευθανασία σε μια ασθενή με Αλτσχάιμερ, χωρίς η ίδια να έχει επιβεβαιώσει επαρκώς ότι ήθελε να πεθάνει, στην πρώτη υπόθεση του είδους μετά τη νομιμοποίηση της ευθανασίας το 2002.

Η 74χρονη γυναίκα, που είχε διαγνωστεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ τέσσερα χρόνια πριν από τον θάνατό της, είχε πιστοποιημένη διαθήκη ζωής, όπου επισήμαινε πως επιθυμεί να υποβληθεί σε ευθανασία εάν η κατάστασή της αναμενόταν να επιδεινωθεί σημαντικά.

Ωστόσο, μια επιτροπή αξιολόγησης συμπέρανε πέρυσι ότι η επιθυμία της ήταν ασαφής και αντιφατική. Οι εισαγγελείς σημειώνουν ότι είναι αμφίβολο εάν ο γιατρός της είχε εξουσιοδοτηθεί να βασιστεί αποκλειστικά σε αυτή τη δήλωση βούλησης χωρίς να επιβεβαιώσει το αίτημά της για ευθανασία με την ασθενή.

Η ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία έχουν νομιμοποιηθεί στην Ολλανδία υπό αυστηρούς όρους και υπό την επίβλεψη επαγγελματιών γιατρών.

Το να παράσχει κανείς βοήθεια σε ένα πρόσωπο που επιθυμεί να αυτοκτονήσει ή τα μέσα για να διαπράξει την αυτοκτονία εκτός των αυστηρών όρων της ευθανασίας τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 3 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή