Τρομοκρατικό χτύπημα στη Μελβούρνη

Τρομοκρατικό χτύπημα στη Μελβούρνη

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε χθες στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όταν ένας σομαλικής καταγωγής άνδρας έβαλε φωτιά σε φορτηγό γεμάτο φιάλες αερίου στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια μαχαίρωσε τρεις περαστικούς, σκοτώνοντας έναν από αυτούς. Η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον του και χαρακτήρισε τη σφαγή τρομοκρατική ενέργεια. Η ανάληψη της ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος, πάντως, δεν φέρει αποδεικτικά στοιχεία. Η επίθεση ξεκίνησε με την πυρπόληση του φορτηγού που μετέφερε φιάλες αερίου για ψησταριές στον κεντρικό δρόμο Μπουρκ της Μελβούρνης λίγο πριν από την ώρα αιχμής. Στη συνέχεια ο δράστης μαχαίρωσε περαστικούς και επιτέθηκε στην αστυνομία.

Οι φιάλες δεν εξερράγησαν και η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο σε δέκα λεπτά, οπότε η επίθεση τερματίστηκε. «Ακόμη προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς εκτυλίχθηκε η επίθεση, αν δηλαδή πρώτα πυρπόλησε το όχημα και στη συνέχεια βγήκε και άρχισε να μαχαιρώνει τον κόσμο ή το αντίστροφο», εξήγησε ο διοικητής της αστυνομίας της Βικτόρια στους δημοσιογράφους. Το βίντεο που αναρτήθηκε στα σόσιαλ μίντια δείχνει τον δράστη να κρατάει μαχαίρι και να στρέφεται απειλητικά εναντίον δύο αστυνομικών ενώ το φορτηγό τυλίγεται στις φλόγες. Ενας από τους αστυνομικούς πυροβόλησε τον άνδρα και εκείνος κατέρρευσε στον δρόμο κρατώντας το στήθος του, όπως φαίνεται στο βίντεο. Αλλες εικόνες από την επίθεση δείχνουν δύο θύματα του δράστη να είναι ξαπλωμένα στο έδαφος. Ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία ήταν 31 ετών, πέθανε στο νοσοκομείο, όπως κι ένα από τα θύματά του. «Από όσα γνωρίζουμε για το άτομο αυτό, αντιμετωπίζουμε το περιστατικό ως τρομοκρατική ενέργεια», ανέφερε ο αρχηγός της αστυνομίας. «Δεν πιστεύουμε ότι εξακολουθεί να υφίσταται απειλή σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε ο Γκρέιχαμ Αστον.

Οι περαστικοί

Την ίδια ώρα, άλλος αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο ABC Radio Melbourne ότι οι περαστικοί φώναζαν «μόνο πυροβολήστε τον, μόνο πυροβολήστε τον», στους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τον δράστη. Ερωτηθείς τι ακριβώς σχεδίαζε να κάνει ο δράστης, ο διοικητής της αστυνομίας, αναφερόμενος στις φιάλες αερίου που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο, είπε: «Μπορεί κάποιος να κάνει συγκεκριμένες υποθέσεις από αυτές». Η αστυνομία απέφυγε να σχολιάσει την ανακοίνωση του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο είχε αναλάβει εξάλλου την ευθύνη για τη φονική πολιορκία πέρυσι στην ίδια πόλη, όταν ένας Σομαλός είχε σκοτωθεί από την αστυνομία αφότου απήγαγε μια γυναίκα και την κρατούσε όμηρο. Επίσης, δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του δράστη, ο οποίος φαίνεται πάντως ότι ήταν γνωστός στις Αρχές και στις μυστικές υπηρεσίες κυρίως λόγω των οικογενειακών σχέσεών του. Τα θύματά του ήταν άνδρες, δύο εκ των οποίων 26 και 58 ετών. Ερωτηθείς εάν ο δράστης είχε ταξιδέψει στη Συρία πρόσφατα, ο αρχηγός της αστυνομίας επιφυλάχθηκε να απαντήσει σήμερα. Στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, η Αυστραλία βρίσκεται σε συναγερμό για τέτοιου είδους περιστατικά μετά την επίθεση σε καφενείο του Σίδνεϊ το 2014. Τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς, δύο όμηροι δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια 17ωρης πολιορκίας σε καφέ της πόλης από έναν μοναχικό δράστη, ο οποίος εμφανίστηκε να εμπνέεται από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή