Καλιφόρνια: Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες καμένα σπίτια

Καλιφόρνια: Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες καμένα σπίτια

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Το μέγεθος της καταστροφής στην Καλιφόρνια δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αλλά ένα είναι ήδη βέβαιο: οι πυρκαγιές που μαίνονται από την Πέμπτη είναι οι χειρότερες στην ιστορία της πολιτείας, με τον προσωρινό απολογισμό των 42 νεκρών να θεωρείται πολύ χαμηλός σε σύγκριση με τον αριθμό των καμένων σπιτιών (τουλάχιστον 6.700) και των καμένων αυτοκινήτων, που έμειναν τραγικά ακινητοποιημένα στις φραγμένες οδούς διαφυγής.

Το επίκεντρο της καταστροφής είναι η πόλη Πάρανταϊζ, στα βόρεια της πολιτείας, στην οροσειρά Σιέρα Νεβάδα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τουλάχιστον το 80% των σπιτιών της πόλης έχει καταστραφεί, ενώ 228 άτομα αγνοούνται. Η πυρκαγιά έφθασε με αστραπιαία ταχύτητα στην πόλη λόγω των θυελλωδών ανέμων, ενώ πεσμένα δέντρα και φλόγες εγκλώβισαν κάποιους οδηγούς στα αυτοκίνητά τους.

«Είχα πίσω μου αυτοκίνητα, μπροστά μου αυτοκίνητα και φλόγες και από τις δύο πλευρές», είπε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» η 52χρονη Λόρι Κέστερ, η οποία χρειάστηκε μία ώρα για να διανύσει 5 χιλιόμετρα την Πέμπτη. Από πλάι της πέρασε ένας αστυνομικός που της είπε να εγκαταλείψει το αυτοκίνητο και να τρέξει για να σωθεί, το οποίο και έκανε, κρατώντας τον σκύλο της στην αγκαλιά της.

Στη δεύτερη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στην Καλιφόρνια, στο Μαλιμπού, βορείως του Λος Αντζελες, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε αυτοκίνητο, ενώ κάηκαν 370 κατοικίες, στην πλειονότητά τους πολυτελείς. Μεταξύ αυτών που είδαν τις κατοικίες τους να παραδίδονται στις φλόγες περιλαμβάνονται οι τραγουδιστές Νιλ Γιανγκ και Μάιλι Σάιρους, καθώς και ο ηθοποιός Τζέραρντ Μπάτλερ. O Γιανγκ σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή φέρνει αυξημένους κινδύνους πυρκαγιών και επέκρινε τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος είχε αποδώσει τις πυρκαγιές σε «κακοδιαχείριση» της δασικής υπηρεσίας της Καλιφόρνιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή