Κύπρος: Σε ένα μήνα θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της γεώτρησης

Κύπρος: Σε ένα μήνα θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της γεώτρησης

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραμονές της έναρξης της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης στον στόχο «Δελφίνος» του τεμαχίου 10, η προσοχή Λευκωσίας και κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum (QP) είναι στραμμένη 30 ημέρες μετά, όταν το τρυπάνι θα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες του και θα ετοιμάζεται να προχωρήσει στον επόμενο γεωτρητικό στόχο. Τότε θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευσθούν οι υψηλές προσδοκίες που συνοδεύουν την κάθοδο του αμερικανικού κολοσσού στην Ανατολική Μεσόγειο. Προσδοκίες, που σε κάποιες περιπτώσεις θέλουν το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ να ξεπερνά ακόμη και το αιγυπτιακό Ζορ, που από πλευράς ενεργειακού δυναμικού κρατά τα σκήπτρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα αποτελέσματα της πρώτης γεώτρησης φαίνεται να αναμένει, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, και η Αγκυρα, προκειμένου να καθορίσει τις κινήσεις της. Αν για τον πρώτο γύρο αδειοδότησης το τεμάχιο 12 σημάδεψε καθοριστικά την ενεργειακή πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, το τεμάχιο 10 ενδεχομένως να της δώσει μια νέα διάσταση αλλάζοντας άρδην τα δεδομένα της περιοχής.

Τα μελλοντικά σχέδια

Η Exxon, παρά τους χαμηλούς τόνους, δεν κρύβει τα μελλοντικά της σχέδια, εάν και εφόσον το τεμάχιο 10 αποδειχθεί «χρυσοφόρο», όπως λέγεται. Σχέδια που συνάδουν απόλυτα και με τις φιλοδοξίες της Λευκωσίας. Πρακτικά η Exxon έχει προαναγγείλει πως είναι έτοιμη να κάνει πράξη τη διαχρονική φιλοδοξία της Κύπρου για χερσαίες υποδομές υγροποίησης φυσικού αερίου επί κυπριακού εδάφους, εάν εντοπιστούν οι απαιτούμενες ποσότητες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ένα εργοστάσιο LNG με δύο τρένα παραγωγής, λένε πηγές ακόμα και στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Και αν η Exxon επί του παρόντος επικεντρώνεται στα «του οίκου της», η κυπριακή κυβέρνηση στρέφεται προς τη μεγάλη εικόνα που αφορά το δυναμικό και των υπόλοιπων τεμαχίων. Και δεν το κάνει τυχαία.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το τεμάχιο 10 το οποίο στις 11 Φεβρουαρίου 2012 είχε παραχωρηθεί στη γαλλική Total. Τρία χρόνια αργότερα, η εταιρεία επέστρεψε το τεμάχιο 10 στην Κυπριακή Δημοκρατία, ανακοινώνοντας πως τα αποτελέσματα της γεωλογικής, γεωχημικής και γεωφυσικής έρευνας ήταν απογοητευτικά. Σήμερα το ίδιο τεμάχιο έχει τραβήξει την προσοχή ενός άλλου ενεργειακού κολοσσού, της Exxon, o αντιπρόεδρος της οποίας Tristan Aspray από το βήμα του Economist, περιγράφοντας τη μεγάλη εικόνα της περιοχής, είπε πως το ενεργειακό σύστημα του Νείλου κινείται και προς την κυπριακή ΑΟΖ.

Οι εργασίες

Στην περιοχή του τεμαχίου 10 επικρατεί ηρεμία, παρά την προσπάθεια της Τουρκίας να κρατήσει τους υψηλούς τόνους. Το πλωτό γεωτρύπανο, υπό βρετανική σημαία, έφθασε στο σημείο γεώτρησης χωρίς απρόοπτα, κάτι που δεν είχε συμβεί στις προηγούμενες δύο ερευνητικές γεωτρήσεις, στα τεμάχια 11 και 6, όπου τουρκικά πολεμικά προσπάθησαν να παρενοχλήσουν τα γεωτρύπανα. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο Τετάρτη και μόλις ολοκληρωθεί η σταθεροποίηση του γεωτρύπανου στον στόχο γεώτρησης. Παράλληλα, από τη Δευτέρα το πρωί, που έφθασε στην περιοχή το τρυπάνι, εκτελούνται δρομολόγια των πλοίων τα οποία προσφέρουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στην πλατφόρμα και ελικοπτέρων που μετέφεραν το προσωπικό από τη Λεμεσό στο γεωτρύπανο. Οι εργασίες στον πρώτο στόχο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου, με το τρυπάνι να μετακινείται στη συνέχεια εντός του τεμαχίου 10, στον δεύτερο στόχο που έχει επιλεγεί για έρευνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή