ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: 38 νεκροί, οι περισσότεροι άμαχοι, σε αεροπορικές επιδρομές

Συρία: 38 νεκροί, οι περισσότεροι άμαχοι, σε αεροπορικές επιδρομές

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι, οι περισσότεροι μέλη των οικογενειών των πολεμιστών της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ανάμεσά τους 13 παιδιά, σκοτώθηκαν σε αεροπορικά πλήγματα στην ανατολική Συρία, που αποδίδονται στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ανέφερε μια ΜΚΟ την Τρίτη.

Τα πλήγματα έγιναν την Κυριακή, σε ένα από τα τελευταία προπύργια του ΙΚ στην ανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Σε αυτόν τον τομέα, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον παρέχει αεροπορική υποστήριξη στην αραβοκουρδική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), που εμπλέκεται σε χερσαίες μάχες με τους τζιχαντιστές.

«Βρέθηκαν τουλάχιστον 38 πτώματα, από τα οποία 32 ανήκαν σε μέλη οικογενειών πολεμιστών του ΙΚ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, κατά τον οποίο στα θύματα συγκαταλέγονταν δεκατρία παιδιά.

Οι επιδρομές «στοχοθέτησαν την κοινότητα Σάφα» που κατέχουν ακόμη οι τζιχαντιστές, διευκρίνισε ο Άμπντελ Ραχμάν.

Από την περασμένη Πέμπτη, οι αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 82 ανθρώπους συνολικά, ανάμεσά τους 35 παιδιά, μέλη οικογενειών πολεμιστών του ΙΚ, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωσή του.

Την Κυριακή, έπειτα από μια διακοπή δέκα ημερών, οι ΣΔΔ ανακοίνωσαν ότι ξανάρχισαν την επίθεσή τους εναντίον του προπυργίου των τζιχαντιστών, που εκτείνεται στις κοινότητες Χατζίν, Σούσα και Σάφα.

Η αναστολή των επιχειρήσεων αποφασίστηκε από τις ΣΔΔ εξαιτίας των βομβαρδισμών της Τουρκίας εναντίον κουρδικών θέσεων στον συριακό βορρά.

Από τα τέλη του Οκτωβρίου, η επιχείρηση εναντίον του οχυρού του Ισλαμικού Κράτους μοιάζει να κάνει βήματα σημειωτόν, καθώς οι ΣΔΔ υπέστησαν πολύνεκρες αντεπιθέσεις από τους τζιχαντιστές, που εκμεταλλεύτηκαν τις κακές μετεωρολογικές συνθήκες.

Πηγή: ΑΠΕ