Αβυσσαλέο ρήγμα Τραμπ – Ευρωπαίων

Αβυσσαλέο ρήγμα Τραμπ – Ευρωπαίων

3' 23" χρόνος ανάγνωσης

Οδυνηρές αναμνήσεις ξύπνησε στους Γάλλους η χθεσινή ημέρα, καθώς συμπληρώνονταν τρία χρόνια από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, που άφησαν πίσω τους 130 νεκρούς. Αυτή την ημέρα διάλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ για να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της συμμαχικής χώρας και του προέδρου της, με σειρά σαρκαστικών μηνυμάτων μέσω Twitter. «Ο Εμανουέλ Μακρόν αφήνει να εννοηθεί πως η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει τον δικό της στρατό για να προστατευτεί από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, σπεύδοντας να προσθέσει: «Ηταν όμως η Γερμανία στον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πώς εξελίχθηκε αυτό για τη Γαλλία; Αρχισαν να μαθαίνουν γερμανικά στο Παρίσι προτού επέμβουν οι ΗΠΑ. Πληρώστε για το ΝΑΤΟ!».

Τα δηλητηριώδη βέλη του Τραμπ στρέφονταν κατά της πρότασης που διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα, σε συνέντευξή του, ο Μακρόν, για δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού. Φυσικά ο Γάλλος πρόεδρος δεν υπονόησε ότι αυτός ο στρατός, αν και όποτε δημιουργηθεί, θα στρέφεται εναντίον της Αμερικής. Σε κάποιο σημείο της συνέντευξης, και αφού είχε αναφερθεί στους κινδύνους που δημιουργούνται από την αποχώρηση των Αμερικανών από τη συνθήκη ελέγχου των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς και από τις κυβερνοεπιθέσεις, είχε δηλώσει: «Θα πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας όταν πρόκειται για την Κίνα, για τη Ρωσία, ακόμη και για τις ΗΠΑ». Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «προσβλητική» αυτή τη δήλωση με το που προσγειώθηκε το αεροπλάνο του στο Παρίσι, όπου βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο για τις εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή τα 100 χρόνια από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρά την επίμονη προσπάθεια του Μακρόν, στη συνάντηση των δύο ανδρών, στο Ελιζέ, να εκτονώσει την ένταση, οι ξένοι ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι είδαν έναν δύσθυμο, μοναχικό Τραμπ σε όλη τη διάρκεια του διημέρου. Η διάθεση του Αμερικανού προέδρου μάλλον δεν βελτιώθηκε όταν άκουσε τον οικοδεσπότη του να εκφωνεί, στην Αψίδα του Θριάμβου, έναν φιλιππικό εναντίον των «παλιών δαιμόνων», του εθνικισμού και του στενού εγωισμού. Ολοι κατάλαβαν για ποιον χτυπούσε η καμπάνα.

Αβυσσαλέο ρήγμα Τραμπ – Ευρωπαίων-1

Τα βέλη του Αμερικανού προέδρου στο Twitter.

«Δεν υπάρχει πιο εθνικιστική χώρα από τη Γαλλία», ήταν η χθεσινή απάντηση του Αμερικανού προέδρου. Σε άλλα μηνύματά του, υπενθύμιζε στον Μακρόν ότι η δημοτικότητά του φθίνει και μεμφόταν τη Γαλλία για την υψηλή ανεργία και τους προστατευτικούς δασμούς.

Αιώνες μοιάζει να έχουν περάσει από τον Ιούλιο του 2017, όταν ο Μακρόν, που μόλις είχε αναλάβει την προεδρία, προσκαλούσε τον Τραμπ στο Παρίσι για να γιορτάσουν δίπλα δίπλα, στην Αψίδα του Θριάμβου, την επέτειο της Αλωσης της Βαστίλλης. Πολύ γρήγορα, η υποτιθέμενη εγκάρδια συνεννόηση των δύο ηγετών αποδείχθηκε εφήμερη. Αγνοώντας τις εκκλήσεις του Μακρόν, ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και από τις διεθνείς συμφωνίες για το Ιράν και τον έλεγχο των πυρηνικών, ενώ αναγνώρισε μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ολα αυτά μαρτυρούσαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος βάλθηκε να εκθεμελιώσει το σύστημα της πολυμερούς, διεθνούς συνεργασίας στην οικοδόμηση του οποίου η χώρα του είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Σθεναρός υποστηρικτής του Brexit, είδε εξαρχής την Ε.Ε. ως απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα. Κήρυξε εμπορικό πόλεμο (και) στην Ευρώπη, έχοντας εξομολογηθεί ότι δεν αντέχει να βλέπει Μερσεντές από τον Πύργο Τραμπ, στην Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν. Οπως αποκάλυψε πρόσφατα η γαλλική Le Monde, άφησε εμβρόντητο τον Μακρόν όταν τον ρώτησε γιατί δεν βγάζει τη χώρα του από την Ε.Ε., ώστε να κλείσει με τις ΗΠΑ προνομιακές εμπορικές συμφωνίες.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, η Αγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της πρότασης Μακρόν για τον ευρωπαϊκό στρατό – πρόταση την οποία είχε καλωσορίσει προ ημερών και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ως βήμα προς έναν περισσότερο πολυπολικό κόσμο. Είναι γεγονός, όμως, ότι οι Ευρωπαίοι έχουν να αντιμετωπίσουν τους δικούς τους εθνικιστικούς «δαίμονες», τους δικούς τους Τραμπ, σε πολλές χώρες όπου βρίσκονται ήδη στην κυβέρνηση ή τη διεκδικούν με αξιώσεις. Με δεδομένη και την κυβερνητική αβεβαιότητα στη Γερμανία, στο λυκόφως της εποχής Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν, χάρη και στις εξουσίες που του δίνει το γαλλικό σύνταγμα, είναι ο μόνος ηγέτης που μπορεί να αναλάβει τον πρώτο ρόλο για μια ευρωπαϊκή απάντηση στις προκλήσεις της τόσο φορτισμένης διεθνούς συγκυρίας. Ενα πολύ δύσκολο εγχείρημα, σε ανηφορικό δρόμο.