Υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού η Μέρκελ

Υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού η Μέρκελ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με τους περισσότερους ευρωβουλευτές όρθιους να την χειροκροτούν επί μακρόν και άλλους –λίγους– να την αποδοκιμάζουν, έκλεισε η χθεσινή ομιλία της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία τόνισε ότι η ανεκτικότητα είναι η ψυχή της Ευρώπης και ο πυρήνας της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Η κ. Μέρκελ τάχθηκε με κατηγορηματικό τρόπο υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού, ανάμεσα στις άλλες πιο γενικές προτάσεις που παρουσίασε. «Πρέπει να δουλέψουμε στο όραμα ότι μία μέρα θα δημιουργήσουμε έναν πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το λέει «με απόλυτη συνείδηση των εξελίξεων των τελευταίων ετών».

Η κ. Μέρκελ ήταν σε πλήρη σύμπνοια με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα σε συνέντευξή του τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία «πραγματικού ευρωπαϊκού στρατού», την ώρα που η Ευρώπη δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της χωρίς τη στήριξη των ΗΠΑ. «Οι καιροί που μπορούσαμε να στηριχθούμε άνευ όρων στη βοήθεια άλλων έχουν τελειώσει», είπε η κ. Μέρκελ, αναφερόμενη εμμέσως στη βοήθεια των ΗΠΑ, και προσέθεσε: «Αν εμείς οι Ευρωπαίοι θέλουμε να επιβιώσουμε ως κοινότητα, πρέπει να πάρουμε πιο αποφασιστικά στα χέρια μας τη μοίρα μας».

Ισως, δε, να μην ήταν τυχαίο ότι οι θέσεις αυτές εκφράστηκαν την ίδια μέρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε με οξύτητα άλλη μία φορά κατά του Εμανουέλ Μακρόν.

Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού δεν είναι καινούργια πρόταση. Είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει τη Γερμανία από τη δεκαετία του ’80 και την έχουν στηρίξει σαν ιδέα όχι μόνο ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, ο οποίος από το 1988 ζητούσε τη δημιουργία του για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διεθνούς εγκλήματος, αλλά και ο επίσης πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ το 2003. Οπως και η ίδια η Αγκελα Μέρκελ, η οποία το έχει ζητήσει από το 2007.

Ωστόσο, η κ. Μέρκελ προχώρησε χθες ένα βήμα περαιτέρω, λέγοντας πως τώρα η δημιουργία ενός κατάλληλου ευρωπαϊκού στρατού θα είναι σημάδι στον κόσμο «ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά πόλεμος μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών» και εξήγησε ότι σκοπός ενός τέτοιου κοινού στρατού δεν είναι να ανταγωνιστεί το ΝΑΤΟ, αλλά να λειτουργήσει περισσότερο ως ένα «καλό συμπλήρωμα».

Συγχρόνως τόνισε τη δυσκολία που έχει το ΝΑΤΟ να συνεργαστεί με την Ε.Ε., καθώς η Ευρώπη έχει 160 διαφορετικά συστήματα όπλων και κάθε χώρα έχει τη δική της ανεξάρτητη διοίκηση, υποστήριξη και διαδικασίες. «Από αυτή την άποψη, δεν είμαστε ένας αποτελεσματικός εταίρος», είπε τονίζοντας πως η Ευρώπη χρειάζεται να αναπτύξει από κοινού οπλικά συστήματα και να δημιουργήσει μια κοινή πολιτική εξαγωγών όπλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή