Υπέβαλε αίτημα ασύλου στην Ουγγαρία ο Γκρούεφσκι

Υπέβαλε αίτημα ασύλου στην Ουγγαρία ο Γκρούεφσκι

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
H ουγγρική κυβέρνηση επιβεβαίωσε σήμερα ότι έλαβε αίτημα ασύλου από τον πρώην πρωθυπουργό της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, προκειμένου να οδηγηθεί στη φυλακή και να εκτίσει ποινή διετούς φυλάκισης για διαφθορά.

 
«Ο Νίκολα Γκρούεφσκι υπέβαλε αίτημα ασύλου στις αρμόδιες ουγγρικές αρχές», ανέφερε με ανακοίνωσή του ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, σημειώνοντας πως το αίτημα έχει ήδη υποβληθεί», στο κεντρικό γραφείο του Γραφείου Μετανάστευσης και Ασύλου στη Βουδαπέστη.
 
Ο 48χρονος πρώην πρωθυπουργός της πΓΔΜ δήλωσε χθες ότι διέφυγε στην Ουγγαρία και ζήτησε «πολιτικό άσυλο», γεγονός το οποίο η Βουδαπέστη δεν σχολίασε.
 
Ο νυν πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ κάλεσε σήμερα την Ουγγαρία να μην χορηγήσει «καταφύγιο σε εγκληματίες» και να «σεβαστεί τη διεθνή πρακτική», αποφεύγοντας να φιλοξενήσει ένα καταδικασμένο άτομο σε ένα κράτος δικαίου σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.
 
«Με δεδομένο ότι διετέλεσε πρωθυπουργός αυτής της χώρας επί δέκα χρόνια, για λόγους ασφαλείας, οι ουγγρικές αρχές επέτρεψαν στον κύριο Γκρουέφσκι να υποβάλει αίτημα ασύλου και να ακουστεί», ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο Ορμπάν.
 
«Η Μακεδονία είναι ένας στρατηγικός εταίρος και σημαντικός σύμμαχος της Ουγγαρίας», υπογράμμισε η ουγγρική ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας ότι το αίτημα ασύλου του Γκρούεφσκι θα εξεταστεί «σε αμιγώς νομική άποψη».

«Το Γραφείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα διεξαγάγει την διαδικασία εκτίμησης για την παροχή ασύλου, σε συμφωνία με τον Ουγγρικό νόμο και τους διεθνές δίκαιο», αναφέρει η εν λόγω  ανακοίνωση π[ου προσθέτει ότι η «εκτίμηση του αιτήματος θα κριθεί αποκλειστικώς ως νομικό ζήτημα»,

Τη Δευτέρα, η αστυνομία της ΠΓΔΜ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Γκρουέφσκι, ωστόσο όλες οι προσπάθειες να τον εντοπίσει απέβησαν άκαρπες. Από νωρίς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν αναφέρει την Ουγγαρία ως δυνάμει καταφύγιο του τέως πρωθυπουργού. Την τελευταία φορά που ο Ορμπαν επισκέφθηκε την ΠΓΔΜ ήταν τον Σεπτέμβριο 2017 για να συναντηθεί με τον Γκρουέφσκι, ο οποίος ήταν ηγέτης του αντιπολιτευόμενου VMRO DPMNE εκείνη την εποχή.

Ο Ορμπαν είχε, επίσης, στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, απευθυνθεί μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος προς τους υποστηρικτές του VMRO, στην κεντρική συγκέντρωση του κόμματος κατά της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό. Υπό τον πανταχόθεν βαλλόμενο νόμο περί ασύλου στην Ουγγαρία, μια αίτηση ασύλου πρέπει να υποβληθεί αποκλειστικά στις συνοριακές ζώνες τράνζιτ, όπου οι αιτούντες άσυλο συλλαμβάνονται μέχρις ότου εκδοθεί οριστική απόφαση για το αίτημά τους. Ο Γκρούεφσκι καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση στην υπόθεση με την κωδική ονομασία «Τανκ», στην οποία βρέθηκε ένοχος επειδή ενέκρινε τη μυστική αγορά μιας Μερσεντές αξίας 580.000 ευρώ το 2012 από την πρώην υπουργό Εσωτερικών, όχημα το οποίο σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει για δικούς του σκοπούς. Το εφετείο επικύρωσε την ποινή στις 5 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή