ΚΟΣΜΟΣ

Η παραίτηση Λίμπερμαν κλονίζει την κυβέρνηση του Ισραήλ

i-paraitisi-limperman-klonizei-tin-kyvernisi-toy-israil-2283720

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Την παραίτησή του από την κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αμυνας, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ενισχύοντας τις πιθανότητες προκήρυξης πρόωρων εκλογών, μία ημέρα μετά την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα.

«Εάν διατηρούσα το χαρτοφυλάκιο της Αμυνας, δεν θα μπορούσα να κοιτάξω κατάματα τους κατοίκους του νότιου Ισραήλ», είπε ο Λίμπερμαν σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις επιθέσεις με αυτοσχέδιες ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας με στόχο το Ισραήλ.

Η παραίτηση Λίμπερμαν σημαίνει ότι το κυβερνών κόμμα, Λικούντ, δεν θα μπορεί να βασιστεί πλέον στη στήριξη του κόμματος Γιζραέλ Μπεϊτενού του Λίμπερμαν. Ο κυβερνητικός συνασπισμός θα διαθέτει τώρα 61 έδρες από τις 120 της Κνέσετ, ένα χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Νετανιάχου μπορεί να επιδιώκει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, πριν από την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη για πολλαπλές υποθέσεις διαφθοράς. Την ίδια στιγμή, ο Λίμπερμαν φιλοδοξεί να στερήσει ψήφους από το Λικούντ –και τον μόνιμο αντίπαλό του στην άκρα Δεξιά, υπουργό Παιδείας, Ναφτάλι Μπένετ– ενόψει εκλογών. Οι οκτώ βουλευτές του κόμματος Ισραήλ το Σπίτι μας του Μπένετ, ζητούσαν χθες τον διορισμό του αρχηγού τους στο υπουργείο Αμυνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αντίθετη περίπτωση θα απέσυραν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση Νετανιάχου, καθιστώντας αναπόφευκτες τις πρόωρες εκλογές.

Ενδεχόμενος διορισμός του Μπένετ στο Αμυνας δεν θα λύσει, όμως, τα προβλήματα του Νετανιάχου, καθώς ο επικεφαλής του Ισραήλ το Σπίτι μας πρεσβεύει τη σκληρή γραμμή απέναντι στη Χαμάς, απαιτώντας συστηματικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και ασφυκτικό αποκλεισμό της περιοχής.