Ανασχηματισμό σκέφτεται ο Ντόναλντ Τραμπ

Ανασχηματισμό σκέφτεται ο Ντόναλντ Τραμπ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Για ευρύ ανασχηματισμό ετοιμάζεται ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, μετά το εκλογικό ράπισμα της 6ης Νοεμβρίου και καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές του 2020 έχει αρχίσει. Λόγο στον ανασχηματισμό θα έχει, όπως φαίνεται, και η συνήθως αμέτοχη στην πολιτική Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ, που προχώρησε στην εντελώς ασυνήθιστη κίνηση να χαρακτηρίσει ανάξια την αναπληρώτρια σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Μίρα Ρικαρντέλ.

«Η θέση του γραφείου της Πρώτης Κυρίας είναι ότι η κ. Ρικαρντέλ δεν αξίζει πλέον την τιμή να υπηρετεί σε αυτόν τον Λευκό Οίκο», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Μελάνια Τραμπ. Πηγές του Λευκού Οίκου ανέφεραν ότι η δυσαρέσκεια της κ. Τραμπ οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο η κ. Ρικαρντέλ διαχειρίστηκε την πρόσφατη περιοδεία της στην Αφρική, το πρώτο μεγάλο ταξίδι της κ. Τραμπ χωρίς τον σύζυγό της.

Παράλληλα, πηγές του πρακτορείου A.P. ανέφεραν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να αντικαταστήσει την υπουργό Εθνικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν και τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι. Η κ. Νίλσεν προώθησε όλη την γκάμα των απάνθρωπων πολιτικών του Αμερικανού προέδρου στο μεταναστευτικό, από τον χωρισμό οικογενειών στα σύνορα μέχρι την έκδοση κανονισμών που περιορίζουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου. Ομως ο Τραμπ, που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το μεταναστευτικό ως υπ’ αριθμόν ένα προεκλογικό όπλο, επιθυμεί ακόμη σκληρότερη πολιτική στο θέμα.

Πριν από την 6η Νοεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόταν διαρκώς σε «καραβάνι» μεταναστών που δήθεν απειλούσε την αμερικανική εθνική ασφάλεια και το οποίο από την ημέρα εκείνη έχει εξαφανιστεί από τη δημόσια συζήτηση. Εν τω μεταξύ, ακρότητες του Τραμπ ως προς τη διαχείριση των μέσων ενημέρωσης έφτασαν να στρέψουν εναντίον του ακόμη και το δίκτυο των πιστών υποστηρικτών του, το Fox News. To κανάλι συνυπέγραψε την επιστολή 12 μεγάλων αμερικανικών μέσων ενημέρωσης εναντίον της φίμωσης του δημοσιογράφου του CNN, Τζιμ Ακόστα. Η επιστολή εστάλη στο δικαστήριο που εξετάζει το αίτημα του Ακόστα να κριθεί αυθαίρετος ο αποκλεισμός του από τις ενημερώσεις του Λευκού Οίκου λόγω ανεπιθύμητων ερωτήσεων.

«Είτε οι ειδήσεις αφορούν την εθνική ασφάλεια είτε την οικονομία, είτε το περιβάλλον, οι συντάκτες που καλύπτουν τον Λευκό Οίκο πρέπει να είναι ελεύθεροι να θέτουν ερωτήσεις. Είναι απαραίτητο να έχουν οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι πρόσβαση στον πρόεδρο και στις δραστηριότητές του και να μην αποκλείονται αυθαίρετα. Υποστηρίζουμε το θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα να θέτουμε ερωτήσεις σε αυτόν τον πρόεδρο και σε οποιονδήποτε άλλο», αναφέρει η επιστολή προς το δικαστήριο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει κλονιστεί από το γεγονός της απώλειας του ελέγχου της Βουλής. Η νέα πλειοψηφία Δημοκρατικών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πολυάριθμοι βουλευτές της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, σκοπεύει να εντείνει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο σε μια σειρά πτυχών της διακυβέρνησης Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή