Τσαβούσογλου: Υπάρχει άλλη επιλογή εκτός διπλωματίας για τα ελληνοτουρκικά

Τσαβούσογλου: Υπάρχει άλλη επιλογή εκτός διπλωματίας για τα ελληνοτουρκικά

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ό,τι συνέβη μέχρι την κρίση των Ιμίων του 1996, συνέβη. Καμία μετέπειτα κυβέρνηση δεν έχει ευθύνες. Δεν υπήρξε καμία νομική ή de facto μεταβολή (στο καθεστώς κανενός) σε κανένα νησί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερωτήσεις σε επιτροπή της Βουλής και αναφερόμενος στο Αιγαίο, ενώ σημείωσε ότι το θέμα είναι τόσο ευαίσθητο που δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής συζήτησης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι στο θέμα των νησιών του Αιγαίου έχει γίνει η κατάλληλη ενημέρωση στα κόμματα της αντιπολίτευσης και έχουν δοθεί όλες οι εξηγήσεις. Ειδικότερα για το Αιγαίο τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα πάει το ζήτημα προς συζήτηση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ).

Υπογράμμισε δε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες ξεκίνησαν πριν από την κυβέρνηση του κόμματος του Ερντογάν, AΚP διευκρινίζοντας ξεκίνησαν πριν έρθει το κόμμα του στην εξουσία, από την περίοδο του τότε Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ.

«Ξεκίνησαν την εποχή του συγχωρεμένου Μπουλέντ Ετζεβίτ. Γιατί; Για το πώς θα διευθετηθούν με την Ελλάδα τα θέματα υφαλοκρηπίδας και χωρικών υδάτων τους. Αν θα τα λύσουμε με την Ελλάδα μέσω διπλωματίας ή αν θα πάμε στο δικαστήριο; Για εμάς υπάρχει και μια ακόμη επιλογή. Εάν η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και το κράτος μας αξιολογήσει και εκείνη την επιλογή, θα πρόκειται για μια μονόπλευρη επιλογή. Αυτό είναι άλλο πράγμα. Αυτό το θέμα θα το πάμε και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με μια έκθεση», είπε χαρακτηριστικά. 

«Καθαρή η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό»

Η τουρκική κυβέρνηση δεν είχε ποτέ και δεν θα έχει ούτε από δω και πέρα πολιτική «δώσε το και γλίτωσε στο Κυπριακό», δήλωσε ακόμη ο Τούρκος υπουργός  κατά την ενημέρωσή του στην κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού, ενώ διευκρίνισε ότι η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι καθαρή.

«Τί είπαμε πέρσι στο Κραν Μοντάνα; Εκείνοι που λένε μηδέν εγγυήσεις και ασφάλεια να ξυπνήσουν από το όνειρο’, είπαμε. Που είπαμε εμείς ‘δώσε το και γλίτωσε’; Αυτά τα θέματα τα προχωράμε μαζί με την 'Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου'. Τέτοια πολιτική δεν είχαμε ποτέ. Και δεν θα έχουμε ούτε και από δω και πέρα», κατέληξε. 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ, ΚΥΠΕ, AΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή