Κρίσιμο σταυροδρόμι για τη Μέι

Κρίσιμο σταυροδρόμι για τη Μέι

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μετά το κύμα αποχωρήσεων, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα αναλάβει η ίδια την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε. για τη διακήρυξη αναφορικά με τις μελλοντικές σχέσεις Βρετανίας και Ε.Ε. Οι αποχωρήσεις υπουργών από τη βρετανική κυβέρνηση σταμάτησαν χθες, με την ομάδα υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ να αποφασίζει την παραμονή στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, η ομάδα των «σκληρών», που συλλέγει από προχθές υπογραφές για την άσκηση πρότασης μομφής προς την πρωθυπουργό, δεν είχε φθάσει χθες στον απαιτούμενο αριθμό 48 υπογραφών, παρά τις ανακοινώσεις περί του αντιθέτου που έγιναν από αναρμόδια χείλη χθες το πρωί. Οι παρατηρητές προσδοκούν ότι έως τη Δευτέρα οι υπογραφές θα έχουν συγκεντρωθεί, αλλά οι καθυστερήσεις δείχνουν ότι η πρόταση μομφής έχει σημαντικές πιθανότητες να αποτύχει. Αν η Βρετανίδα πρωθυπουργός υπερβεί τον σκόπελο της πρότασης μομφής, καθώς και τα διαδικαστικά εμπόδια που αφορούν την παρουσίαση της συμφωνίας για το Brexit στη Βουλή, η συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα τεθεί σε ψηφοφορία έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Χθες η Τερέζα Μέι όρισε υπουργό αρμόδιο για το Brexit τον Στέφεν Μπάρκλεϊ, σε αντικατάσταση του Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος παραιτήθηκε μην μπορώντας να υπερασπιστεί το κείμενο συμφωνίας που ο ίδιος διαπραγματεύθηκε. Το χαρτοφυλάκιο του Μπάρκλεϊ θα είναι διαφορετικό από του προκατόχου του, καθώς ο νέος υπουργός θα ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή και για την ετοιμότητα της χώρας σε περίπτωση άτακτης εξόδου, την ώρα που η Μέι θα συνομιλεί με τον Μισέλ Μπαρνιέ στις Βρυξέλλες για τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Κρίσιμο σταυροδρόμι για τη Μέι-1

Απευθείας στους ψηφοφόρους στράφηκε χθες η Τερέζα Μέι, προκειμένου να αποσπάσει πολιτική στήριξη για τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η πρόθεση να επηρεάσουν, έστω και την ύστατη στιγμή, το κείμενο της συμφωνίας, είναι αυτή που κράτησε εντός υπουργικού συμβουλίου την ομάδα υπουργών που προχθές βρίσκονταν με το ένα πόδι στην έξοδο. Συγκεκριμένα, τα σημεία που ο Γκόουβ και η ομάδα του θεωρούν ότι πρέπει να αλλάξουν, ώστε να μην «τορπιλιστεί» η συμφωνία στη Βουλή, είναι τα εξής: πρώτον, το γεγονός ότι η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει υπό τη δικαιοδοσία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και της Κομισιόν για σημαντικούς τομείς πολιτικής, χωρίς να εκπροσωπείται στους θεσμούς αυτούς, δεύτερον, η υπόσχεση για «δυναμική ευθυγράμμιση», που θα υποχρεώνει τη Βρετανία να ακολουθεί κάποιους ευρωπαϊκούς κανόνες και, τρίτον, η έλλειψη μηχανισμού εξόδου από τους διακανονισμούς αυτούς.

Το μήνυμα από τις Βρυξέλλες, ωστόσο, ήταν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια νέων διαπραγματεύσεων για τα θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ αναγνώρισε τη μάχη που δίνει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μέι για υπεράσπιση της συμφωνίας, αλλά υπογράμμισε ότι η Ενωση δεν μπορεί να κάνει συμβιβασμούς ως προς τις αρχές της, όσο δύσκολη και αν είναι η πολιτική κατάσταση στη Βρετανία. Το κείμενο πάνω στο οποίο θα επικεντρωθούν οι διαπραγματεύσεις έως τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών στις 25 Δεκεμβρίου αφορά μόνο τη συνοδευτική πολιτική διακήρυξη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χθες ανακοινώθηκε ότι επανέρχεται στο υπουργικό συμβούλιο ως υπουργός Εργασίας η Αμπερ Ραντ, η οποία είχε αποπεμφθεί προ ολίγων μηνών από το υπουργείο Εσωτερικών, λόγω αδικαιολόγητων απελάσεων Βρετανών που κατάγονταν από παλιές αποικίες της Καραϊβικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή