Ποσό ρεκόρ για Χόκνεϊ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας εμβληματικός πίνακας, που χρονολογείται από το 1972, του Βρετανού ζωγράφου Ντέιβιντ Χόκνεϊ πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s έναντι της τιμής ρεκόρ των 90,3 εκατ. δολ. σπάζοντας, δηλαδή, το προηγούμενο ρεκόρ υψηλότερης τιμής που καταβλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία για έργο καλλιτέχνη που βρίσκεται εν ζωή.

Ο πίνακας που τιτλοφορείται «Το πορτρέτο ενός καλλιτέχνη» υπερέβη την τιμή που είχε υπολογίσει ο οίκος δημοπρασιών και που προσέγγιζε τα 80 εκατ. δολ., καθώς ξέσπασε ένας πραγματικός πόλεμος μεταξύ των επίδοξων αγοραστών όταν ο πίνακας έφτασε την τιμή των 70 εκατ. δολ..

Το προηγούμενο ρεκόρ υψηλής τιμής για έργο από καλλιτέχνη που βρίσκεται εν ζωή αφορούσε το έργο «balloοn dog» του Τζεφ Κουνς, που πωλήθηκε έναντι 58,4 εκατ. δολ. το 2013. Το προηγούμενο ρεκόρ για έργο του Χόκνεϊ ήταν τα 28,4 εκατ. δολ.

Το έργο του 1972 από τον 81χρονο Βρετανό καλλιτέχνη είναι από τα γνωστότερά του και απεικονίζει έναν άνδρα με ροζ σακάκι να κοιτάει μία άλλη φιγούρα που κολυμπά υποβρυχίως σε μία πισίνα. Λέγεται ότι αποτέλεσε παραγγελία του Βρετανού δισεκατομμυριούχου χρηματιστή Τζο Λιούις. Ο οίκος Christie’s δεν έκανε γνωστό το όνομα του πωλητή ή του αγοραστή, ο οποίος συμμετείχε στη δημοπρασία μέσω τηλεφώνου.

Ο Μόργκαν Λονγκ, επικεφαλής του επενδυτικού οίκου Fine Art Group, χαιρέτισε «ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για τον οίκο Christie’s», επισημαίνοντας ότι κατάφερε να επιτύχει την τιμή των 80 εκατ. δολ. «μέσα από ένα συνδυασμό έξυπνου μάρκετινγκ και αυτού που έμοιαζε με μεγάλη αποφασιστικότητα εκ μέρους ενός πελάτη που επικοινωνούσε με το τηλέφωνο και ο οποίος ήθελε να πάρει τον πίνακα στο σπίτι του».

Σε μία πρωτόγνωρη κίνηση για έναν τόσο πολύτιμο πίνακα, «Το πορτρέτο ενός καλλιτέχνη», το οποίο φιλοξενήθηκε στην Tate Britain, στο Κέντρο Πομπιντού και στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, πωλήθηκε χωρίς να έχει εγκρίνει προηγουμένως ο πωλητής την ελάχιστη τιμή πώλησης.

Η τιμή του πανάκριβου πίνακα ενίσχυσε την επιτυχία της δημοπρασίας του οίκου Christie’s για έργα μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης, που συγκέντρωσε συνολικά 357,6 εκατ. δολ. και βρέθηκε στο επίκεντρο με 41 από τα 48 δημοπρατούμενα έργα να βρίσκουν αγοραστές.

«Αυτό που μάθαμε αυτήν την εβδομάδα είναι ότι η ζήτηση για τη μεγάλη τέχνη παραμένει παγκόσμια, με μεγάλη συμμετοχή από Αμερικανούς αγοραστές αλλά και καλή δραστηριότητα από Ευρώπη και Ασία», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Γκουγιόμ Τσερούτι μετά τη δημοπρασία.

Αλλες σημαντικές πωλήσεις στη δημοπρασία ήταν αυτή της «Μελέτης της Ενριέτας Μοράες να γελά» του Φράνσις Μπέικον, έργο το οποίο πωλήθηκε έναντι 21,7 εκατ. δολ., ενώ πριν από την πώληση η τιμή του είχε υπολογιστεί στα 14 εκατ. δολ., όπως εξάλλου και τα «21 λευκά φύλλα» του Αλεξάντερ Καλντέρ, που διπλασίασε τον αρχικό υπολογισμό και πωλήθηκε λίγο κάτω από τα 18 εκατ. δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή