Δημοκρατικοί, σταυρόλεξο για… Ρεπουμπλικανούς λύτες

Δημοκρατικοί, σταυρόλεξο για… Ρεπουμπλικανούς λύτες

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τους Δημοκρατικούς, οι νίκες αλλά και οι απώλειες στις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου ενίσχυσαν μία συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος σχετικά με το πώς θα επιτευχθεί η ανακατάληψη του Λευκού Οίκου, με τους μετριοπαθείς να υποστηρίζουν ότι πρέπει να βρεθεί ένας υποψήφιος ο οποίος θα είναι αποδεκτός από τους υποστηρικτές του προέδρου Τραμπ και τους ιστορικά Ρεπουμπλικανούς κατοίκους των προαστίων και τους προοδευτικούς να υποστηρίζουν ότι χρειάζονται κάποιον με αυθεντικότητα για να ηλεκτρίσει τα πλήθη. 

Αντί οι Δημοκρατικοί να αποσαφηνίσουν ποια στρατηγική θα υιοθετήσουν για τις προεδρικές εκλογές του 2020, τα αποτελέσματα τους έκαναν απλώς να εμβαθύνουν τις διαφωνίες τους.

Κι οι δύο πτέρυγες του κόμματος εμφανίζουν νέα στοιχεία από τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών προκειμένου να καταδείξουν το καλύτερο μονοπάτι που θα τους επιτρέψει να συλλέξουν 270 εκλεκτορικές ψήφους και να αποπέμψουν τον κ. Τραμπ από την εξουσία. 

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται ο αντιπρόσωπος Μπέτο Ο’ Ρουρκ του Τέξας, ο οποίος δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα έλεγε «ναι» σε μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα για το 2020, αλλά του οποίου η ανταγωνιστική εκστρατεία κατά του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τεντ Κρουζ, ενίσχυσε τους Δημοκρατικούς σε ολόκληρο το έθνος. 

Το σχίσμα αντικατοπτρίζει τις εσωτερικές εντάσεις του κόμματος, που αναζωπυρώθηκαν ξανά φέτος όταν οι «επαναστάτες της Αριστεράς» αμφισβήτησαν τους υποψηφίους που είχαν ευθυγραμμιστεί με την επίσημη γραμμή, ενώ επέμεναν στις εκκλήσεις για αλλαγή και πιο επιθετική αντιμετώπιση του προέδρου. 

Επίσης, δημιουργούνται ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον οι Δημοκρατικοί μπορούν να μεταφέρουν ένα σταθερό μήνυμα στους ψηφοφόρους και να ενωθούν πίσω από έναν υποψήφιο, επιλεγμένο από μία μεγάλη ομάδα υποψηφίων που μπορεί να περιλαμβάνει από σοσιαλιστές μέχρι πραγματιστές κεντρώους. 

«Χρειαζόμαστε ένα υποψήφιο ο οποίος θα μπορέσει να κινητοποιήσει το σύνολο της βάσης, Αφροαμερικανούς, αλλά και κατοίκους των προαστίων», εξηγεί η Αντριάν Σρόσιρ, η οποία διοικεί την BlackPac, μία αφροαμερικανική πολιτική ομάδα.

Αρχισαν οι ακροάσεις

Κάνουν ήδη ακροάσεις Δημοκρατικών γι’ αυτόν τον φιλόδοξο ρόλο. Ανάμεσα στους οποίους είναι τρεις γερουσιαστές, που όμως δεν είναι βέβαιοι για το αν τελικά θα κατέβουν στην εκλογική αναμέτρηση: Η Καμάλα Χάρις της Καλιφόρνιας, η Ελίζαμπεθ Ουόρεν της Μασαχουσέτης και ο Κόρι Μπούκερ του Νιου Τζέρσεϊ. Κι οι τρεις έχουν κινηθεί καλά και διαθέτουν την υποδομή για μία προεκλογική εκστρατεία. Αναμένονται, βεβαίως, οι τελικές τους αποφάσεις. 

Δύο πιθανώς νεοεισερχόμενοι είναι η γερουσιαστής Κίρστεν Τζίλιμπραντ της Νέας Υόρκης και ο δήμαρχος Ερικ Γκαρέτι του Λος Αντζελες που επιβεβαίωσαν αυτή την εβδομάδα ότι σκέφτονται να αρχίσουν προεκλογικές εκστρατείες. Και ο κυβερνήτης Στιβ Μπάλοκ της Μοντάνα βρέθηκε στη Νέα Υόρκη λίγες ημέρες μετά τις εκλογές και συναντήθηκε με πλούσιους δωρητές του κόμματος, εμφανιζόμενος σαν ένα… σκούρο άλογο από μία κόκκινη πολιτεία με την ικανότητα να προσεγγίσει την υπαίθρια Αμερική. Ο Μπάλοκ δεν είναι ο μόνος που βλέπει την προσέγγιση των πληθυσμών της υπαίθρου ως μία προτεραιότητα. Οι πραγματιστές Δημοκράτες διαπίστωσαν την ήττα του κόμματος στο Οχάιο, όπως εξάλλου και στις εκλογές για τη Γερουσία στις «κόκκινες» πολιτείες, επισημαίνοντας ότι το κόμμα πρέπει να σοβαρευθεί και να δημιουργήσει ένα μήνυμα που να μπορεί να προσελκύσει τους λευκούς ψηφοφόρους των αγροτικών περιοχών. 

Η περίπτωση του Ο’ Ρουρκ

Οι φιλελεύθεροι του κόμματος επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην απόδοση του Ο’ Ρουρκ, ο οποίος οργάνωσε την προεκλογική του εκστρατεία σαν ένας ελεύθερος, μη απολογητικός προοδευτικός υποψήφιος. Συγκεντρώνοντας περισσότερα από 69 εκατ. δολ. και φτάνοντας σχεδόν τρεις μονάδες πριν από τον Κρουζ, ο Ο’ Ρουρκ και κάποιοι από τους υψηλόβαθμους συμβούλους του αναζήτησαν συμμάχους αυτή την εβδομάδα προκειμένου να καθορίσουν ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματά τους. Ωστόσο, αν και ο Ο’ Ρουρκ έγινε αγαπημένη φιγούρα στους ακτιβιστές της βάσης, κάποιοι ηλικιωμένοι στο κόμμα ισχυρίζονται ότι οι Δημοκρατικοί πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μη λάβουν αποφάσεις με μόνο κριτήριο τον ενθουσιασμό.  

Οι δύο περισσότερο γνωστές προσωπικότητες των Δημοκρατικών για το 2020 είναι ο Τζόζεφ Μπάιντεν, πρώην αντιπρόεδρος και ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ανεξάρτητος από το Βερμόντ. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα αποφασίσει μέχρι το τέλους του χρόνου, αν και κάποιοι υποστηρικτές του φοβούνται ότι η προθεσμία θα περάσει. Ωστόσο, ο Μπάιντεν έχει αναφέρει ότι ανησυχεί για την επίδραση μιας προεκλογικής εκστρατείας στην οικογένειά του και οι στενοί συνεργάτες του αναγνώρισαν ότι η εκστρατεία στις ενδιάμεσες εκλογές τον κούρασε.

Ανάλογες σκέψεις κάνει και ο Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος έχει δηλώσει ότι σκέφτεται κατά πόσον είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για να κερδίσει ξανά τις μεσοδυτικές πολιτείες.

Πολλοί από τους υποψηφίους που υποστήριξε μαζί με τους προοδευτικούς συμμάχους του έχασαν στις ενδιάμεσες εκλογές. 

Για πολλούς στο κόμμα το μεγάλο ερώτημα είναι όχι κατά πόσον θα πρέπει να καταφύγουν σε έναν φιλελευθερισμό τύπου Σάντερς, αλλά με ποιο τρόπο θα βρουν έναν υποψήφιο, οποιασδήποτε ιδεολογικής τάσης, ο οποίος μπορεί να τα βάλει με έναν αδίστακτο αντίπαλο όπως ο πρόεδρος Τραμπ. 

Ο Τοντ Ράδερφορντ, δημοκρατικός πολιτειακός βουλευτής στη Νότια Καρολίνα, δήλωσε ότι το κόμμα χρειάζεται έναν υποψήφιο «που κατανοεί τη μάχη με τον Τραμπ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή