ΚΟΣΜΟΣ

Νέες αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη

Νέες αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη

Τα πολεμικά αεροσκάφη του Σαουδαραβικού συνασπισμού δυνάμεων που πολεμούν στην Υεμένη βομβάρδισαν αργά το βράδυ της Δευτέρας την πόλη Χοντέιντα και κύριο λιμάνι της Υεμένης, καθώς οι συγκρούσεις μαίνονταν στα προάστια της πόλης, τερματίζοντας μια παύση των μαχών που είχε δημιουργήσει ελπίδες για την επίτευξη εκεχειρίας.

Κάτοικοι ανέφεραν ότι αεροσκάφη του συνασπισμού εξαπέλυσαν περισσότερες από 10 αεροπορικές επιδρομές και πως σφοδρές μάχες ακούγονταν από τις άκρες της πόλης, που ελέγχουν οι αντάρτες Χούθι, 4χλμ από το λιμάνι.

Ένας κάτοικος δήλωσε ότι ένας πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς εκτοξεύτηκε από το κέντρο της πόλης προς τη συνοικία «7 Ιουλίου», όπου μαίνονται χερσαίες μάχες.

Χθες, οι σιίτες αντάρτες ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις επιθέσεις με drones και πυραύλους κατά της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των συμμάχων τους στη χώρα. Η κίνηση ήρθε αφού ο υπό την Σαουδική Αραβία συνασπισμός διέταξε την διακοπή της επίθεσης κατά της Χοντέιντα, που έχει γίνει κεντρικό σημείο της σύρραξης.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς προσπαθεί να διασώσει τις συνομιλίες έπειτα από την κατάρρευση του γύρου που είχε ορισθεί για τον Σεπτέμβριο όταν δεν παρουσιάστηκαν οι Χούτι. Ελπίζει να συγκαλέσει συνομιλίες πριν από το τέλος του έτους στη Σουηδία για να συμφωνηθεί ένα ειρηνευτικό πλαίσιο υπό μεταβατική κυβέρνηση.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την Υεμένη μπορεί να διεξαχθούν στις αρχές Δεκεμβρίου στη Σουηδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ