Γουατεμάλα: Τερματίστηκε η φάση της έκρηξης του ηφαιστείου Φουέγο

Γουατεμάλα: Τερματίστηκε η φάση της έκρηξης του ηφαιστείου Φουέγο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τερματίστηκε η φάση της έκρηξης του ηφαιστείου Φουέγο στη Γουατεμάλα τη Δευτέρα, μερικές ώρες αφού σχεδόν 4.000 κάτοικοι χωριών που απειλούνταν απομακρύνθηκαν κατεπειγόντως από τις εστίες τους, εξαιτίας του φόβου καταστροφής παρόμοιας με εκείνη του Ιουνίου, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 194 άνθρωποι και άλλοι 234 είχαν κηρυχθεί αγνοούμενοι.

Το ηφαίστειο, που απέχει 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας και ο κρατήρας του φθάνει σε ύψος τα 3.763 μέτρα, «επανήλθε σε ένα επίπεδο δραστηριότητας που θεωρείται φυσιολογικό, αφού τερματίστηκε η πέμπτη φάση έκρηξης της χρονιάς», που είχε αρχίσει το πρωί της Κυριακής, δήλωσε στον Τύπο ο Νταβίντ δε Λεόν, εκπρόσωπος της υπηρεσίας Εθνικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστροφών (CONRED).

Η φάση της ισχυρής έκρηξης διήρκεσε περίπου 32 ώρες, με την πιο έντονη δραστηριότητα να σημειώνεται τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, γεγονός που οδήγησε τις αρχές της Γουατεμάλας να κηρύξουν κατάσταση κόκκινου συναγερμού μέχρι νεοτέρας.

Ο Δε Λεόν ανέφερε ότι οι χιλιάδες κάτοικοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους θα επιστρέψουν σε αυτά με λεωφορεία, αλλά μόνο από σήμερα Τρίτη, προληπτικά και για «λόγους ασφαλείας». Ορισμένοι κάτοικοι πάντως ήδη άρχισαν να επιστρέφουν με ίδια μέσα.

Παρά το τέλος της φάσης της έκρηξης, «υπολειμματικές» ροές λάβας από τον κρατήρα είναι πιθανό να συνεχίσουν να παρατηρούνται τις προσεχείς ημέρες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Την 3η Ιουνίου, εκλύσεις λάβας, τέφρας, πυρακτωμένων βράχων και αερίων — ηφαιστειακών αναβλημάτων που αποκαλούνται πυροκλαστικές ροές — κατέστρεψαν το χωριό Σαν Μιγκέλ Λος Λότες, στοιχίζοντας τη ζωή σε 194 ανθρώπους, ενώ άλλοι 234 άνθρωποι συνεχίζουν ως σήμερα να θεωρούνται επίσημα αγνοούμενοι.

Πέρα από τπ Volcán de Fuego («Ηφαίστειο της Φωτιάς»), άλλα δύο ηφαίστεια είναι ενεργά στη Γουατεμάλα: το Πακάγια, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, και το Σαντιαγκίτο, 117 χλμ. δυτικά. Στα δύο ηφαίστεια έχει καταγραφεί επίσης πρόσφατα δραστηριότητα, χωρίς πάντως κανένα από τα δύο να μπει σε φάση έκρηξης.

Η μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς» του Ειρηνικού, όπου καταγράφεται το 85% της σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας στον πλανήτη.

Πηγή: ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή