Απομακρύνονται οι πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ

Απομακρύνονται οι πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Την προοπτική πρόωρης προσφυγής στις κάλπες απέφυγε χθες η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά την απόφαση του υπουργού Παιδείας και επικεφαλής του μικρού ορθόδοξου εβραϊκού και υπερσυντηρητικού κόμματος Εβραϊκή Οικία, Ναφτάλι Μπένετ, να μην αποσύρει την εμπιστοσύνη του από το κυβερνών Λικούντ. Ο υπουργός Παιδείας φερόταν να έχει απαιτήσει το χαρτοφυλάκιο της Αμυνας, μετά την παραίτηση του υπουργού Αβίγκντορ Λίμπερμαν. Ο Νετανιάχου, όμως, επέλεξε να διατηρήσει το υπουργείο Αμυνας για τον εαυτό του. Χωρίς τους οκτώ βουλευτές του κόμματος του Λίμπερμαν, ο Νετανιάχου διαθέτει πλειοψηφία μίας μόνο έδρας, επί συνόλου 120 εδρών, στην Κνεσέτ.

Ο ακροδεξιός Λίμπερμαν υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Νετανιάχου να συμφωνήσει εκεχειρία με τη Χαμάς στη Γάζα.

«Κάποιες μάχες τις κερδίζεις, κάποιες τις χάνεις», σχολίασε χθες με φιλοσοφική διάθεση ο Ναφτάλι Μπένετ την απόρριψή του από το χαρτοφυλάκιο της Αμυνας. Εάν ο Μπένετ είχε αποσύρει το κόμμα του από τον κυβερνητικό συνασπισμό, η κυβέρνηση Νετανιάχου θα καθίστατο μειοψηφική, ανοίγοντας τον δρόμο για πρόωρες εκλογές, πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία τους, τον Νοέμβριο του 2019.

Σε ομιλία του το βράδυ της Κυριακής, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού να επιδείξουν υπευθυνότητα και πατριωτισμό, κάνοντας λόγο για «μεγάλες προκλήσεις ασφαλείας» στο μέλλον. Τα λόγια του αυτά επανέλαβε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μιλώντας στην επιτροπή άμυνας και διεθνών υποθέσεων του Κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι «μαζί είμαστε ικανοί να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο και να εγγυηθούμε την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ».