Γερμανία: Σκληρή μάχη για τους τρεις του CDU

Γερμανία: Σκληρή μάχη για τους τρεις του CDU

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Αμφίρροπη προμηνύεται η μάχη διαδοχής της Αγκελα Μέρκελ στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών στο συνέδριο του κόμματος, στις αρχές Δεκεμβρίου. Νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό της «Μπιλντ» εμφανίζει τον Φρίντριχ Μερτς, πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του CDU, να προηγείται της γ.γ. και εκλεκτής της Μέρκελ, Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ (ΑΚΚ), με 49% έναντι 32%. Τελευταίος ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος συγκεντρώνει μόλις 7% στις προτιμήσεις και επιδείνωσε περαιτέρω τη θέση του ζητώντας συζήτηση για τη συμμετοχή ή μη της χώρας στο σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση.

Στελέχη του CDU επιτέθηκαν με δριμύτητα κατά των αμφιβολιών που διατύπωσε ο Σπαν για το σύμφωνο, λέγοντας ότι η στάση του κόμματος είναι ειλημμένη. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας κατηγόρησε τον Μερτς ότι δεν έχει σαφείς θέσεις σε κανένα ζήτημα και ότι ήταν παροπλισμένος πολιτικά όσο εκείνος έδινε πολιτικές μάχες από τους κόλπους της κυβέρνησης. «Εχω υπερασπιστεί το κόμμα σε καλές και κακές εποχές», είπε χαρακτηριστικά. Ηταν σαφής αιχμή για τη δεκαετή και πλέον απουσία του Μερτς από το κόμμα, το διάστημα που απασχολείτο στον ιδιωτικό τομέα.

Σε συνέντευξή του στην «Μπιλντ» ο Μερτς παραδέχθηκε ότι το εισόδημά του είναι ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο. Πάντως, οι δημοσκοπήσεις στα μέλη του κόμματος διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία. Σε κάποια που διενεργήθηκε για λογαριασμό της κρατικής τηλεόρασης η ΑΚΚ φέρεται να προηγείται με 46% έναντι 31% για τον Μερτς και 12% για τον Σπαν. Ωστόσο, ο Σπαν δεν απέφυγε να επικρίνει και την ΑΚΚ για το γεγονός ότι το 2015 είχε υπεραμυνθεί της άποψης ότι γάμος μπορεί να υπάρξει μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. «Ψήφισα υπέρ της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια από πεποίθηση», είπε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος είναι ανοικτά ομοφυλόφιλος και συζεί με τον σύντροφό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή