ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Απορρίφθηκε προσφυγή της βρετανικής κυβέρνησης για τη δικαιοδοσία του ευρωδικαστηρίου

Brexit: Απορρίφθηκε προσφυγή της βρετανικής κυβέρνησης για τη δικαιοδοσία του ευρωδικαστηρίου

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας απέρριψε σήμερα προσφυγή της βρετανικής κυβέρνησης με την οποία αυτή επεδίωκε να εμποδίσει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ανώτατη δικαστική αρχή της ΕΕ, να εξετάσει το ζήτημα εάν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ανατρέψει μονομερώς το Brexit, ανακαλώντας την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης που εκκινεί την διαδικασία εξόδου μίας χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το Εφετείο της Σκωτίας (Court of Session) έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμποδίσει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εξετάσει την υπόθεση στις 27 Νοεμβρίου.

Πολιτικοί της Σκωτίας που είναι αντίθετοι με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητώντας να αποσαφηνισθεί εάν το Λονδίνο μπορεί να ανακαλέσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης χωρίς την άδεια των χωρών μελών της Ενωσης.

Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε τώρα από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου άδεια για να εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου του Εδιμβούργου.

Οι αποφάσεις του Court of Session μπορούν να εφεσιβληθούν μόνο ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εξετάσει το θέμα στις 27 Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ