Μάθημα ανατομίας διά χειρός Χιρστ στο Κατάρ

Μάθημα ανατομίας διά χειρός Χιρστ στο Κατάρ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΟΧΑ. Διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει η σειρά 14 μνημειωδών χάλκινων γλυπτών του Βρετανού εικαστικού Ντέιμιεν Χιρστ, στον αύλειο χώρο νοσοκομείου του Κατάρ, τα οποία καταγράφουν με γλαφυρό και ρεαλιστικό τρόπο το ταξίδι από τη σύλληψη έως και τη γέννα.

Τα γλυπτά, που καλωσορίζουν τον επισκέπτη του νεόκτιστου νοσοκομείου Σίντρα (κόστος κατασκευής 8 δισ. δολάρια) της Ντόχα, τιτλοφορούνται «Το θαυματουργό ταξίδι» και απεικονίζουν το έμβρυο καθώς αναπτύσσεται στη μήτρα. Η μνημειώδης κατασκευή ολοκληρώνεται με γλυπτό ύψους 14 μέτρων του νεογέννητου παιδιού.

Η σειρά γλυπτών είχε παρουσιασθεί για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2013. Τα τεράστια έργα, όμως, είχαν σκεπαστεί αμέσως μετά εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Ακόμη και ο ίδιος ο Χιρστ είχε παραδεχθεί το 2013 την αμφιλεγόμενη φύση του έργου του: «Πρόκειται για το πρώτο γυμνό γλυπτό στη Μέση Ανατολή – η απόφαση για την έκθεσή του είναι πολύ γενναία».

Για τα επίσημα εγκαίνια του έργου, οι Αρχές του Κατάρ φρόντισαν ώστε ένα μικρό παιδί να απαγγείλει εδάφια από το Κοράνι, με θέμα τη γέννηση.

Η Λέιλα Μπατσά, ειδικός της σύγχρονης τέχνης στο κρατικά χρηματοδοτούμενο ίδρυμα του Κατάρ στο οποίο ανήκει η σειρά γλυπτών του Χιρστ, λέει: «Δεν περιμένουμε τα έργα να αρέσουν σε όλους και δεν απαιτούμε όλοι να τα καταλάβουν. Καλωσορίζουμε, όμως, την ευκαιρία για συζήτηση και εποικοδομητική αντιπαράθεση. Πιστεύουμε πολύ βαθιά στην αποστολή της οργάνωσης Σίντρα, που φροντίζει την υγεία γυναικών και μικρών παιδιών. Τα γλυπτά είναι τα καταλληλότερα για το σημείο αυτό και είμαι βέβαιη ότι το κοινό θα τα αποδεχθεί».

Στον τέταρτο όροφο του νοσοκομείου, μια αίθουσα φιλοξενεί εικαστική εγκατάσταση από φώτα φθορίου, την οποία δημιούργησε η Βρετανίδα γλύπτρια Τρέισι Εμιν.

Η Λέιλα Μπατσά αναφέρει ότι τα έργα τέχνης επελέγησαν για πολύ συγκεκριμένους λόγους. «Ο σκοπός τους δεν είναι διακοσμητικός. Τοποθετήθηκαν για να δώσουν έναυσμα σε συζητήσεις και στην ανταλλαγή απόψεων», λέει η κ. Μπατσά.

Το ιατρικό κέντρο και νοσοκομείο Σίντρα φιλοξένησε τους πρώτους ασθενείς του τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ η χειρουργική του κλινική πραγματοποίησε την πρώτη επέμβαση διαχωρισμού σιαμαίων στο Κατάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή