Τραμπ: Οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερός συνέταιρος της Σαουδικής Αραβίας

Τραμπ: Οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερός συνέταιρος της Σαουδικής Αραβίας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να παραμείνουν ένας «σταθερός συνέταιρος» του βασίλειου της Σαουδικής Αραβίας, παρά το γεγονός ότι «είναι πολύ πιθανό» ο ισχυρός άνδρας της χώρας, πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, να είχε γνώση της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος γνωστοποίησε ότι δεν έχει κανέναν σκοπό να ακυρώσει τις στρατιωτικές επαφές των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ριάντ, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι αν «ανοήτως ακυρώσουμε αυτά τα συμβόλαια, η Ρωσία και η Κίνα θα είναι οι μεγάλοι ευνοημένοι». «Σε κάθε περίπτωση, η σχέση μας είναι με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Επιπλέον, ο Τραμπ ανέφερε ότι δεν σκοπεύει να επιβάλει νέα τιμωρητικά μέτρα εις βάρος του βασιλείου, όσον αφορά την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη. Την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις εναντίον 17 Σαουδαράβων αξιωματούχων, οι οποίοι εμπλέκονται στον φόνο του Κασόγκι, μεταξύ των οποίων οικείοι του Σαλμάν.

Σχετικά με τη δολοφονία, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες ακόμη ερευνούν τα στοιχεία που αφορούν τη δολοφονία του Κασόγκι, η οποία έλαβε χώρα στις 2 Οκτωβρίου, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, στην Κωνσταντινούπολη. «Οι μυστικές υπηρεσίες μας συνεχίζουν να αξιολογούν όλα τα στοιχεία, όμως είναι πολύ πιθανό, ο πρίγκιπας διάδοχος να είχε γνώση αυτού του τραγικού συμβάντος», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι παραμένει πιθανό και το ενδεχόμενο, να μην γνώριζε τίποτα σχετικό με αυτή.

Μάλιστα, ο Τραμπ απαρίθμησε και τους λόγους που καθιστούν απαραίτητη τη στρατηγική συμμαχία με το Ριάντ, αναφερόμενος στον «κοινό ιρανικό εχθρό», τη μάχη ενάντια στην «ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία», τις εξαγωγές αμερικανικών όπλων και τη σταθερότητα στις τιμές του πετρελαίου, του οποίου η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο. H Σαουδική Αραβία έχει συμφωνήσει να επενδύσει ένα «χρηματικό ποσό – ρεκόρ» στις ΗΠΑ, τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις σημαντικές οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Όσον αφορά το Ιράν, η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι η Τεχεράνη «έχει σκοτώσει πολλούς Αμερικανούς και άλλους αθώους ανθρώπους στη Μέση Ανατολή», εν αντιθέσει με το βασίλειο, το οποίο «ηγείται του αγώνα εναντίον της ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια».

Στο μεταξύ, πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της Washington Post, στην οποία ο Κασόγκι διατηρούσε μόνιμη στήλη, έχουν αναφέρει ότι η CIA έχει καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι ο πρίγκιπας διάδοχος βρισκόταν πίσω από τη στυγνή δολοφονία.

Σε αντίθεση με την ήπια στάση του Λευκού Οίκου απέναντι στο Ριάντ, μέλη του Κογκρέσου, ανάμεσά τους και Ρεπουμπλικάνοι, επιθυμούν την επιβολή περισσότερων κυρώσεων εναντίον όσων εμπλέκονται στη δολοφονία του Κασόγκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή