«Αφήστε ελεύθερο τον Ντεμιρτάς»

«Αφήστε ελεύθερο τον Ντεμιρτάς»

1' 15" χρόνος ανάγνωσης

Την άμεση αποφυλάκιση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτη του αριστερού φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ζήτησε από την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Στην απόφαση του Δικαστηρίου, που εδρεύει στο Στρασβούργο, τονίζεται ότι η προφυλάκιση του Ντεμιρτάς έχει διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί. Με την ίδια απόφαση η Τουρκία υποχρεώνεται να καταβάλει στον ενάγοντα 10.000 ευρώ για ηθική αποζημίωση και 15.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς ήταν αρχηγός του HDP, τρίτου σε δύναμη κόμματος στην τουρκική Βουλή με ποσοστό 11,7%, μέχρι τον Νοέμβριο του 2016, όταν συνελήφθη με κατηγορίες για υποστήριξη της τρομοκρατίας. Η Αγκυρα θεωρεί το HDP πολιτικό βραχίονα της ένοπλης, αποσχιστικής οργάνωσης των Κούρδων ΡΚΚ, κάτι που το ίδιο το κόμμα σταθερά αρνείται. Ο Ντεμιρτάς καταδικάστηκε τον Σεπτέμβριο σε φυλάκιση τεσσάρων χρόνων για μια ομιλία που είχε δώσει το 2013, αλλά άσκησε έφεση. Συνεχίζει όμως να κρατείται γιατί αντιμετωπίζει σειρά άλλων, παρεμφερών κατηγοριών, οι οποίες θα μπορούσαν να του επιφέρουν ποινές κάθειρξης που θα φθάνουν αθροιστικά μέχρι και τα 142 χρόνια.

Αμέσως μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, ο συνήγορος του Ντεμιρτάς κατέθεσε αίτηση για την απελευθέρωσή του. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι αποφάσεις του δικαστηρίου δεν είναι υποχρεωτικές για την Τουρκία, προσθέτοντας ότι η χώρα του «θα απαντήσει και θα βάλει τελεία και παύλα» στη διαμάχη. Αντίθετα με τους ισχυρισμούς του, όμως, οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα για όλες τις χώρες που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στις οποίες συγκαταλέγεται και η Τουρκία.