Η Ρωσία καταγγέλλει παρεμβάσεις στην Ιντερπόλ

Η Ρωσία καταγγέλλει παρεμβάσεις στην Ιντερπόλ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Την οργή του Κρεμλίνου προκαλούν οι παρεμβάσεις επικριτών της Ρωσίας στη σημερινή ανάδειξη νέου επικεφαλής της Ιντερπόλ. Σε εκείνους που «προσπαθούν να πολιτικοποιήσουν» τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της διεθνούς υπηρεσίας, όπως ισχυρίζεται η Μόσχα, συγκαταλέγονται οι επιχειρηματίες Μπιλ Μπράουντερ και Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, αλλά και ο γνωστότερος αντίπαλος του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς και τέσσερις Αμερικανοί γερουσιαστές. Παράλληλα, η Σερβία, υποστηριζόμενη από τη σύμμαχό της Ρωσία, κατόρθωσε χθες να μπλοκάρει τη συμμετοχή του Κοσόβου στην Ιντερπόλ.

Σε χθεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών διατυπώνονται κατηγορίες για εκστρατεία απαξίωσης του Ρώσου υποψηφίου για το πόστο Αλεξάντερ Προκόπτσουκ, ο οποίος είναι νυν αντιπρόεδρος της Ιντερπόλ. «Πρόκειται για σοβαρό επαγγελματία, ο οποίος αν εκλεγεί θα ηγείται της οργάνωσης προς το συμφέρον της διεθνούς αστυνομικής κοινότητας. Η γενική συνέλευση της Ιντερπόλ αναμένεται να εκλέξει σήμερα τον νέο πρόεδρό της, αντικαταστάτη του Κινέζου πρώην επικεφαλής της διεθνούς αστυνομίας, ο οποίος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στις αρχές Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στη χώρα του.

Ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών αντέδρασε αρνητικά σε πληροφορίες που αναφέρουν πως ο Ρώσος στρατηγός είναι φαβορί για το αξίωμα. «Πρόκειται για μια μορφή παρέμβασης» σε «εκλογές ενός διεθνούς οργανισμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Πώς μπορούμε να το αποκαλέσουμε διαφορετικά;» προσέθεσε. Δύο υποψήφιοι διεκδικούν να ολοκληρώσουν την τετραετή θητεία που ο Μενγκ επρόκειτο να ολοκληρώσει το 2020: ο νυν προσωρινός πρόεδρος, ο Νοτιοκορεάτης Κιμ Τζονγκ-γιανγκ, και ο Προκόπτσουκ. Σε ανοικτή επιστολή που έδωσαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα τέσσερις γερουσιαστές, ανάμεσά τους και ο Μάρκο Ρούμπιο, κάλεσαν τους αντιπροσώπους της Iντερπόλ να απορρίψουν την υποψηφιότητα του Προκόπτσουκ. Σε συνέντευξή του στο BBC ο Μπράουντερ είπε, εξάλλου, ότι η εκλογή του Ρώσου υποψηφίου θα μπορούσε να υπονομεύσει την υπηρεσία, αφού ο Πούτιν έχει επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την Ιντερπόλ ως όχημα για να καταδιώξει τους επικριτές του.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, η Ιντερπόλ δεν πρέπει να αναθέσει σε έναν αχυράνθρωπο του Πούτιν τον σημαντικότερο θεσμό για την εφαρμογή του νόμου, σε μια περίοδο όπου η Ρωσία κατηγορείται για χρήση χημικών όπλων και χειραγώγηση εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή