Η «μαύρη» αγορά μητρικού γάλακτος των ΗΠΑ

Η «μαύρη» αγορά μητρικού γάλακτος των ΗΠΑ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις ΗΠΑ, το μητρικό γάλα το οποίο αποθηκεύεται στις 24 τράπεζες γάλακτος της χώρας δεν επαρκεί για να καλύψει την ζήτηση της χώρας, οδηγώντας πολλούς γονείς υγειών βρεφών να στρέφονται σε αμφισβητήσιμες διαδικτυακές πηγές, για να ταΐσουν τα παιδιά τους.

Πολλοί είναι οι γονείς που δεν μπορούν ή δεν έχουν τον χρόνο να παράγουν μητρικό γάλα, όπως αναφέρει άρθρο του Business Insider.

Συγκεκριμένα, μόνο το 26% των Αμερικανών θηλάζει αποκλειστικά. Έτσι, πολλοί είναι οι γονείς που οδηγούνται σε οργανισμούς όπως το Human Milk 4 Human Babies, μία υπηρεσία εύρεσης μητρικού γάλακτος, η οποία παρέχει υπηρεσίες σε περισσότερους από 20000 ανθρώπους σε 52 χώρες. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει αρκετό γάλα για να καλύψει την ζήτηση.

Το κενό αυτό καλύπτει η διαδικτυακή αγορά. Σε ιστοσελίδες όπως το Only The Breast ή το Breast Feeding Moms Unite, τα 30 ml μητρικού γάλακτος πωλούνται για 2 δολάρια, η μισή τιμή σε σχέση με τις τράπεζες γάλακτος.

Βέβαια, αυτές αποτελούν περιπτώσεις «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις», αφού το γάλα που πωλείται στις ιστοσελίδες μπορεί να μην είναι 100% ανθρώπινο.

Σε μία έρευνα του 2015, ερευνητές παρήγγειλαν μητρικό γάλα από μία ανώνυμη ιστοσελίδα και ανακάλυψαν ότι 1 στα 10 δείγματα είχαν αλλοιωθεί σε σημαντικό βαθμό με αγελαδίσιο γάλα. Συγκεκριμένα, τα αλλοιωμένα δείγματα περιείχαν 10% αγελαδίσιο γάλα.

Επιπλέον, μία έρευνα του 2013, βρήκε ότι το 74% του γάλακτος που προέρχεται από ιστοσελίδες περιείχε βλαβερά βακτήρια, τα οποία προέρχονται από την κακή συλλογή, φύλαξη και αποστολή του.

Όλα αυτά, όπως αναφέρει το Business Insider, μπορεί να οδηγήσούν πολλούς από τους γονείς στη λύση της βρεφικής φόρμουλας, η οποία όμως δεν περιέχει τις ίδιες θρεπτικές ουσίες, αντισώματα και βοηθητικά βακτήρια, τα οποία περιέχει το μητρικό γάλα.

Έρευνες έχουν υπολογίσει ότι πάνω από 800,000 έμβρυα, που πεθαίνουν ετησίως, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν θηλάζονταν αντί να ταΐζονται με βρεφική φόρμουλα. Επομένως, οι γονείς βρίσκονται μεταξύ ενός δύσκολου διλήμματος. Βρεφική φόρμουλα ή αβέβαιης προέλευσης γάλα;

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός, πώς η Βραζιλία με περίπου τον υποδιπλάσιο πληθυσμό απο τις ΗΠΑ, διαθέτει 200 τράπεζες γάλακτος και η χώρα αντιμετωπίζει το θέμα με μεγάλη σοβαρότητα, χαρακτηριστικά επιδοτώντας, τους διανομείς που συλλέγουν μητρικό γάλα από τα σπίτια των κατοίκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή