ΚΟΣΜΟΣ

Κογκρέσο κατά Τραμπ για Κασόγκι

Κογκρέσο κατά Τραμπ για Κασόγκι

Προσπερνώντας την κριτική που δέχεται και από τις δύο πτέρυγες του Κογκρέσου για την υποτονική του στάση στη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, ο Ντόναλντ Τραμπ έπλεξε χθες το εγκώμιο της Σαουδικής Αραβίας όσον αφορά την εξυπηρέτηση ζωτικών αμερικανικών συμφερόντων.

«Υπέροχα! Σε ευχαριστούμε Σαουδική Αραβία», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter, αναφερόμενος στην πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου χάρη στη συντονισμένη αύξηση της παραγωγής από το βασίλειο των Σαούντ, τη χώρα του και τη Ρωσία. Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε καταδικάσει τη φρικτή δολοφονία Κασόγκι μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν μπορούν να παραβλέψουν» το έγκλημα. Αναφορικά με τη διάχυτη υποψία ότι η δολοφονία του δημοσιογράφου διατάχθηκε από τον ισχυρό άνδρα του βασιλείου, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δήλωσε: «Μπορεί κάλλιστα να είχε γνώση αυτού του τραγικού συμβάντος. Αλλά μπορεί και να μην είχε». Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε ο Τραμπ, τα αμερικανικά συμφέροντα, σχετικά με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και την αντιμετώπιση του Ιράν, έχουν προτεραιότητα στον χειρισμό αυτής της υπόθεσης.

Αναφερόμενος στις προτάσεις Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών για αναστολή της πώλησης όπλων στο Ριάντ, ο Τραμπ χαρακτήρισε «ανόητη» αυτή την ιδέα, επισημαίνοντας ότι ωφελημένοι θα βγουν η Ρωσία και η Κίνα. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν αυτό σημαίνει ότι θεωρεί πολύ «ακριβή» υπόθεση την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απάντησε αρνητικά, για να στρέψει αμέσως τη συζήτηση στις αιτιάσεις του κατά του Ιράν.

Στο μεταξύ, οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, με κοινή επιστολή τους ζητούν από τον Αμερικανό πρόεδρο «να πάρει σαφή θέση» στο ερώτημα γύρω από την ενοχή του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη δολοφονία Κασόγκι. Τις δηλώσεις του προέδρου, που έδιναν συγχωροχάρτι στο Ριάντ, αποδοκίμασαν ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και στενός σύμμαχός του Λίντσεϊ Γκράχαμ και ο συνάδελφός του Πολ Ραντ. «Κωμική» χαρακτήρισε τη στάση Πόντιου Πιλάτου του Τραμπ έναντι του πρίγκιπα διαδόχου ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς. Τέλος, η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησαν τη Σαουδική Αραβία ότι υπέβαλε ακτιβιστές, άνδρες και γυναίκες, σε βασανιστήρια για τη συμμετοχή τους σε πρόσφατες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ορισμένες εκ των γυναικών που διεκδίκησαν το δικαίωμα στην οδήγηση και στην κατάργηση της ανδρικής κηδεμονίας υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση, σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις. Σαουδάραβας αξιωματούχος αρνήθηκε τις κατηγορίες περί βασανιστηρίων.