Μέι: Είμαι αποφασισμένη να υλοποιήσω τη συμφωνία

Μέι: Είμαι αποφασισμένη να υλοποιήσω τη συμφωνία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξη ότι η συμφωνία με την ΕΕ θα είναι προς όφελος όλης της Βρετανίας εμφανίστηκε σε δήλωσή της έξω από την πρωθυπουργική κατοικία η Τερέζα Μέι, ανακοινώνοντας τη συμφωνία με την ΕΕ επί του κειμένου που θα καθορίζει τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συμφωνία ανταποκρίνεται στην ψήφο του δημοψηφίσματος και σημείωσε ότι ο βρετανικός λαός επιθυμούσε «τη συγκεκριμένη εξέλιξη» και δήλωσε αποφασισμένη να υλοποιήσει τη συμφωνία.

Είχε προηγηθεί δήλωση του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με την οποία «οι ηγέτες της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν. κατ’ αρχήν, σε ένα κείμενο που θα καθορίζει τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών και το οποίο μπορεί να υιοθετηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ σε μία επόμενη Σύνοδο Κορυφής».

Αναφερόμενος σε κείμενο που συζητήθηκε την Τετάρτη μεταξύ του Προέδρου της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της Τερέζα Μέι,  ο κ. Τουσκ σημείωσε:

«Ο Πρόεδρος της Επιτροπής με πληροφόρησε ότι έχει υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ των διαπραγματευτών σε πολιτικό επίπεδο, υπό την προϋπόθεση της έγκρισή της από τους ηγέτες της ΕΕ».

Το εν λόγω κείμενο έχει ήδη τεθεί υπόψι των 27 ηγετών της Ενωσης.

Σύμφωνα με όσα έχουν μέχρι στιγμής γνωστοποιηθεί (από τηλεγράφημα του Reuters), το κείμενο της κατ’ αρχήν  συμφωνίας δηλώνει την πρόθεση των δύο πλευρών να «έχουν μία εμπορική σχέση στην αγορά προϊόντων που θα είναι όσο το δυνατόν πιο στενή».

Σημειώνεται επίσης στο κείμενο ότι «ΕΕ και Βρετανία θα πρέπει να προχωρήσουν σε ένα επίπεδο ανοίγματος των αγορών ως προς τις αγορές υπηρεσιών, πέραν από τις δεσμεύσεις των δύο πλευρών έναντι του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου».

Σύμφωνα με το προσχέδιο της δήλωσης, η μεταβατική περίοδος μετά την ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ενωση (στις 29 Μαρτίου) μπορεί να παραταθεί «για έως ένα ή δύο χρόνια». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή