ΚΟΣΜΟΣ

Η MI5 απέτυχε να αποτρέψει την πολύνεκρη επίθεση στο Μάντσεστερ το 2017

Η MI5 απέτυχε να αποτρέψει την πολύνεκρη επίθεση στο Μάντσεστερ το 2017

Η βρετανική MI5, η υπηρεσία αντικατασκοπείας και ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου που αποτελεί μέρος των μυστικών υπηρεσιών της, έχασε ευκαιρίες να αποτρέψει την επίθεση αυτοκτονίας του 2017 στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους, αναφέρουν σε σημερινή τους έκθεση Βρετανοί βουλευτές.

Η Βρετανία βίωσε τέσσερις τρομοκρατικές επιθέσεις το 2017, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 36 ανθρώπους και ήταν οι φονικότερες μετά την επίθεση της 7ης Ιουλίου του 2005 στο Λονδίνο.

Η Επιτροπή Πληροφοριών και Ασφαλείας του βρετανικού κοινοβουλίου (ISC) ανακοίνωσε ότι σημειώθηκαν πολλές αποτυχίες από εκείνους που παρακολουθούσαν τον δράστη, τον 22χρονο Βρετανό Σαλμάν Αμπεντί, ο οποίος είχε καταγωγή από τη Λιβύη.

Ο Αμπεντί ήταν γνωστός στην MI5 από το 2014, αλλά η περίπτωσή του δεν είχε ποτέ παραπεμφθεί σε κάποιο πρόγραμμα αντιτρομοκρατίας και η MI5 δεν του είχε επιβάλει περιορισμό στις μετακινήσεις.

Επίσης, είχε επισκεφθεί έναν εξτρεμιστή σύνδεσμό του στη φυλακή, αλλά ούτε η αστυνομία, ούτε η MI5 είχαν προβεί σε ενέργειες μετά από αυτή την επίσκεψη.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε, είναι ότι υπήρξε μια σειρά από αποτυχίες στον χειρισμό της υπόθεσης του Σαλμάν Αμπεντί», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Ντόμινικ Γκριβ.

«Παρότι είναι αδύνατο να πούμε αν, σε περίπτωση που αυτές οι αποτυχίες δεν είχαν υπάρξει, θα είχε προληφθεί η καταστροφική επίθεση στις 22 Μαΐου, έχουμε συμπεράνει ότι, ως αποτέλεσμα των αποτυχιών, χάθηκαν πιθανές ευκαιρίες να αποφευχθεί η επίθεση», κατέληξε ο Γκριβ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ