Αντιδράσεις από Σερβία και Βοσνία για την απόφαση της Πρίστινας για αύξηση των δασμών στα προϊόντα τους

Αντιδράσεις από Σερβία και Βοσνία για την απόφαση της Πρίστινας για αύξηση των δασμών στα προϊόντα τους

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κοινή ανακοίνωση αναφορικά με τη χθεσινή απόφαση της Πρίστινας για αύξηση των δασμών κατά 100% στα προϊόντα που προέρχονται από τη Σερβία και τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, προέβησαν σήμερα οι πρεσβείες των δύο χωρών στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για «την πλέον ωμή παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών του ελεύθερου εμπορίου, των περιφερειακών συμφωνιών», και τονίζοντας ότι συνιστά «απειλή για την ασφάλεια» της περιοχής.

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση των δύο πρεσβειών: 

«Η χθεσινή απόφαση των προσωρινών θεσμών της αυτοδιοίκησης στην Πρίστινα για  αύξηση των δασμών κατά 100% στα προϊόντα από το υπόλοιπο τμήμα της Σερβίας και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αποτελεί την πλέον ωμή παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών του ελεύθερου εμπορίου, των περιφερειακών συμφωνιών  και απειλή για την ασφάλεια.

Η απόφαση της Πρίστινας θα έχει απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες και πρακτικά σημαίνει την διακοπή του εμπορίου και την αναστολή της διαδικασίας ομαλοποίησης. Μια τέτοια κίνηση είναι απαράδεκτη, ειδικά όταν πρόκειται για την περιοχή μας που βρίσκεται στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Καλούμε τους πραγματικούς μας εταίρους στην Ελλάδα, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να καταδικάσουν την κίνηση αυτή, ζητώντας εντός των θεσμών των Βρυξελλών τον σεβασμό από την πλευρά της Πρίστινας των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών, να σταματήσει την τακτική των παραβιάσεων των περιφερειακών συμφωνιών και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή