Συμφωνία Μέι – Βρυξελλών με αστερίσκους

Συμφωνία Μέι – Βρυξελλών με αστερίσκους

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περίγραμμα συμφωνίας για τις μετα-Brexit σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε. κατέληξαν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών και η συμφωνία τους επικυρώθηκε από την Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Αν και δεν είναι νομικά δεσμευτικό, το εν λόγω ντοκουμέντο ενισχύει πολιτικά τη θέση της Τερέζα Μέι, στη δύσκολη προσπάθειά της να εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων για την επικύρωση των συμφωνηθέντων με τις Βρυξέλλες.

«Ο βρετανικός λαός θέλει να κλείσει αυτό το ζήτημα, θέλει μια καλή συμφωνία που θα μας βάλει σε τροχιά προς ένα πιο φωτεινό μέλλον. Αυτή η συμφωνία είναι στο χέρι μας και είμαι αποφασισμένη να την πετύχω», δήλωσε η Μέι έξω από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ.

Το 26σέλιδο ντοκουμέντο έρχεται να προστεθεί στην πολύ ογκωδέστερη συμφωνία (585 σελίδες) για τους όρους του διαζυγίου, που ήδη έχει επιτευχθεί σε επίπεδο διαπραγματευτών. Πρόκειται για ένα περίγραμμα γενικών αρχών, που καθορίζουν το γενικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, οι οποίες προβλέπεται να αρχίσουν μετά την 29η Μαρτίου του 2019, την ημερομηνία της επίσημης αποχώρησης από την Ε.Ε.

Το επόμενο βήμα είναι η έγκριση των δύο συμφωνιών από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., η οποία έχει οριστεί για την επόμενη Κυριακή. Παραμένουν, ωστόσο, δύο εκκρεμότητες. Η Ισπανία εξακολουθεί να έχει ενστάσεις για τις διατυπώσεις της νέας συμφωνίας γύρω από το καθεστώς του Γιβραλτάρ, ενώ η Γαλλία και άλλες χώρες δεν είναι ικανοποιημένες με τις προβλέψεις γύρω από τα αλιευτικά δικαιώματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών στα βρετανικά νερά.

«Αλμα στο σκοτάδι»

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας υπερασπίστηκε τη νέα συμφωνία στη χθεσινή, έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων, όπου ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε λόγο για «26 σελίδες ανούσιας φλυαρίας» και για «άλμα στο σκοτάδι». Στις αντιρρήσεις τους, αν και σε χαμηλότερους τόνους σε σύγκριση με την προηγούμενη, θυελλώδη συνεδρίαση, επέμειναν εξέχοντες ευρωσκεπτικιστές των Συντηρητικών, όπως οι Μπόρις Τζόνσον, Ιαν Ντάνκαν-Σμιθ και Τζέικομπ Ρις-Μογκ. Τις μεγάλες δυσκολίες που θα συναντήσει η Μέι όταν έρθει η ώρα να ψηφίσει η Βουλή των Κοινοτήτων υπογράμμισε και η τοποθέτηση του κυβερνητικού της εταίρου, του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP, που ζήτησε να υπάρξει συγκεκριμένος χρόνος τερματισμού του καθεστώτος της Βόρειας Ιρλανδίας για να στηρίξει τη συμφωνία. Η Ε.Ε. έχει απορρίψει οποιαδήποτε νέα διαπραγμάτευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή