Κριτική δικαστή στον Τραμπ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την ανεξαρτησία της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης προασπίσθηκε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Τζον Ρόμπερτς, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος Τραμπ ισχυρίστηκε ότι δικαστής, ο οποίος απέρριψε διαταγή του για απαγόρευση χορήγησης ασύλου σε μετανάστες, είναι «δικαστής του Ομπάμα».

«Δεν υπάρχουν δικαστές του Ομπάμα ή δικαστές του Τραμπ, δικαστές του Μπους ή δικαστές του Κλίντον. Διαθέτουμε, όμως, εκπληκτική ομάδα νομικών, οι οποίοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν δίκαια όσους εμφανίζονται μπροστά τους. Ολοι οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες για την ανεξάρτητη δικαιοσύνη», είπε ο δικαστής Ρόμπερτς.

Ο πρόεδρος Τραμπ ουδόλως έμοιασε, όμως, να πτοείται από την κριτική του ανώτατου δικαστή, γράφοντας στο Twitter: «Συγγνώμη, δικαστή Ρόμπερτς, αλλά υπάρχουν “δικαστές του Ομπάμα” και η άποψή τους είναι πολύ διαφορετική από αυτήν όσων έχουν αναλάβει την ασφάλεια της χώρας μας».

Η δήλωση του Ρόμπερτς με στόχο τον πρόεδρο είναι πρωτοφανής για πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Τζορτζ Μέισον, Ιλία Σομίν, είπε ότι ο Ρόμπερτς «επέλεξε να στείλει σαφές μήνυμα ότι ο Τραμπ έχει ξεπεράσει τα όρια της υπεύθυνης πολιτικής κριτικής».

Την Τρίτη, ο Τραμπ καταφέρθηκε εναντίον του ομοσπονδιακού εφέτη του Σαν Φρανσίσκο, Τζον Τίγκαρ, ο οποίος εμπόδισε την εφαρμογή προεδρικής απόφασης για μη χορήγηση ασύλου σε όσους μετανάστες εισέρχονται παράτυπα στις ΗΠΑ από το Μεξικό.

Σε σειρά μηνυμάτων του στο Twitter την Τετάρτη, ο πρόεδρος Τραμπ ειρωνεύτηκε το ομοσπονδιακό εφετείο του Σαν Φρανσίσκο, απειλώντας να λάβει μέτρα εναντίον «ακτιβιστών – δικαστών, οι οποίοι δεν γνωρίζουν το παραμικρό για την εθνική ασφάλεια και απειλούν έτσι τη χώρα».

Στο μεταξύ, νέους κανόνες εμπλοκής για τα στρατεύματα στα σύνορα με το Μεξικό ανακοίνωσε, χθες, ο Λευκός Οίκος, επισημαίνοντας ότι οι στρατιώτες θα μπορούν να προστατεύουν με τα όπλα τους το προσωπικό της υπηρεσίας συνόρων και μετανάστευσης, εάν αυτοί δεχθούν επίθεση από πλήθη μεταναστών.

Μιλώντας την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις επεσήμανε ότι σε τέτοια περίπτωση η χρήση όπλων δεν θα είναι αναγκαία, καθώς οι στρατιώτες θα διαθέτουν μη θανάσιμα μέσα προστασίας, όπως πλαστικές ασπίδες και κλομπ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή