Black Friday: Μια παράδοση που μετράει δεκαετίες στις ΗΠΑ

Black Friday: Μια παράδοση που μετράει δεκαετίες στις ΗΠΑ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί στην Ελλάδα η Black Friday να μετράει μόλις τέσσερα χρόνια ζωής, όμως, αρχικά στις ΗΠΑ και στη συνέχεια σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, η ημέρα των μεγάλων προσφορών «εορτάζεται» εδώ και δεκαετίες.

Η Black Friday πραγματοποιείται πάντα την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών και σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου ενόψει των Χριστουγέννων. Προκαλεί απορία για ποιο λόγο μια «γιορτή» της κατανάλωσης φέρει τον χαρακτηρισμό «black», δηλαδή «μαύρη».

Οι εκδοχές που κυκλοφορούν είναι πολλές, με πιο δημοφιλείς τις ακόλουθες: πρώτον, διότι είναι μια ημέρα που οι επιχειρήσεις από «το κόκκινο», δηλαδή από ζημίες, έχουν κέρδη, λόγω των υψηλών πωλήσεων που διενεργούν.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ο όρος «Black Friday» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τροχονόμους στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, προκειμένου να περιγράψουν τη φρικτή κίνηση που είχε στους δρόμους εκείνη την ημέρα, λόγω των εκπτώσεων και της έναρξης της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Αλλωστε, η ονομασία «Black Friday» θεωρείται ότι καθιερώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ενώ μέχρι τότε ήταν απλώς η επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Η Black Friday έχει καθιερωθεί στον Καναδά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ από το 2010 και μετά σε ολοένα και περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούνται μεγάλες προσφορές, λόγω κυρίως της δραστηριοποίησης των μεγάλων εταιρειών ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πλέον η Black Friday με πολύ μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές σε πολλά προϊόντα γίνεται σε χώρες όπως η Νορβηγία, η Ισπανία, η Γερμανία και σε πολλές άλλες στην Ευρώπη, αλλά και στο Μεξικό, στη Βολιβία, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, στη Ρωσία, στη Νότια Αφρική, αλλά και στο Πακιστάν.

Στην Ελλάδα ο θεσμός της Βlack Friday ξεκίνησε με δειλά βήματα το 2015 από το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen Athens. Πιο μαζικό χαρακτήρα απέκτησε το 2016, ειδικά μετά τη σχετική απόφαση της αλυσίδας προϊόντων τεχνολογίας Public, ενώ το 2017 ξεκίνησαν να συμμετέχουν ολοένα και περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και μικρομεσαίες. Φέτος, πάντως, η συμμετοχή αναμένεται να υπερβεί κάθε προηγούμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή